Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Az unió tovább bővít

Tavasszal Brüsszel megkezdheti a tárgyalásokat Zágrábbal

2004. december 14. (9. oldal)

Lovas István (Brüsszel)

Magyarország megkapta a szükséges garanciákat a Romániával folytatott csatlakozási tárgyalásokon arra, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatos lényeges elvárások teljesülhessenek – jelentette ki az uniós külügyminiszterek brüsszeli találkozóján Baráth Etele, az európai uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter.

A miniszter felidézte, azt kértük az uniótól, hogy a következő fél évben, immáron a luxemburgi elnökség ideje alatt fogalmazzanak meg egy bányászati hulladékokra vonatkozó uniós irányelvet. Hazánk számára a szóban forgó elv a közismert verespataki ügy miatt különösen lényeges.

Tegnap kiderült az is, hogy 2005 tavaszán, legkésőbb május elején aláírhatják a román és a bolgár csatlakozási szerződést, s hogy április tájékán megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Horvátországgal is. Ezzel kapcsolatban figyelmet érdemel az a magyar javaslat, hogy ne támaszszanak újabb feltételt a horvát csatlakozással kapcsolatosan. A gördülékenyebb megítéléshez azonban az szükséges, hogy Zágráb kellő elkötelezettséget mutasson a háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék iránt. A csúcson szó esett az ukrajnai helyzetről is.

Tudósítónk ezzel kapcsolatban megkérdezte Emma Udwint, a külügyi biztos szóvivőjét a lapunkban pénteken közölt magyar külügyminisztériumi szakértői feljegyzésről. Mint ismert, a Bem rakparton született elemzés írója még az ukrán elnökválasztás második fordulója után is Viktor Janukovics győzelmét valószínűsítette, illetve tartotta hazánk és az unió érdekének.

Udwin asszony elmondta, hogy a konkrét ügyet nem ismeri, de leszögezte, bár az unió nem fogalmaz meg preferenciákat, ugyanakkor fontos, hogy a demokratikus választások alapelveit minden ország tartsa be.

Tegnap este Somogyi Ferenc külügyminiszter az izraeli külügyminiszterrel is tárgyalt. Lapunknak arra a kérdésére, hogy milyen módon járulunk hozzá a palesztin szenvedések enyhítéséhez, s így a közel-keleti béke megteremtéséhez, a sajtótájékoztatót vezető Polgár Viktor külügyi szóvivő leszögezte: a magyar kormány már eddig is kivette a részét a palesztin választások megrendezéséből. Mint az olvasóink előtt már ismert, Gyurcsány Ferenc brüsszeli útja után kiderült: Budapest mintegy 60 ezer eurót adományozott erre a célra.

Janukovics cáfol és vádol. Kategorikusan cáfolta Viktor Janukovics ukrán miniszterelnök, hogy köze lenne választási ellenfele, Viktor Juscsenko megmérgezéséhez, hozzátéve, szorgalmazza: az illetékes hatóságok vizsgálják ki a történteket, és derítsenek fényt az ügyre. Az AP hírügynökségnek nyilatkozva az elnökjelölt azzal vádolta Washingtont, hogy beavatkozik az ukrajnai elnökválasztásba az ellenzék államfőjelöltje, Viktor Juscsenko kampányának finanszírozásával. Amerikai tisztviselők ezt cáfolva közölték, Washington több mint 65 millió dollárt fordított az utóbbi két évben ukrán politikai szervezetek támogatására, ez azonban abból az egymilliárd dollárból származik, amelyet az amerikai külügy költ el évente világszerte a demokrácia építésére. (MN)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.