Forrás: Magyar Rádió

Izrael: megkezdődtek a koalíciós tárgyalások

2004. december 12., vasárnap 9:47

109 olvasás

Izraelben jóváhagyta a baloldali Munkapárt vezetősége a nagy koalíció alakítását a Likuddal és megkezdődtek a tárgyalások a miniszteri bársonyszékek elosztásáról.

Ariel Sharon a vallásos keletieket tömörítő SAF pártot is be akarja vonni az új kormányba, de az izraeli közszolgálati rádió szakértői szerint kicsi rá az esély, hogy elfogadják Saron ajánlatát. A katonai rádió hírmagyarázói szerint valószínűleg néhány napon belül feláll az új egységkormány.

Saronhoz közeli források azt jelentették, hogy a miniszterelnök már jövő hétfőn be szeretné mutatni az új kormányt a parlamentben. A sietősségnek az az oka, hogyha az új kormánykoalíciónak sikerül még az idén elfogadtatni a költségvetést, akkor az már tartalmazhatja a gázai kivonulásra szánt pénzeket, ellenkező esetben viszont a jövő év első három hónapjában a 2004-es összegekkel számolhatnak a minisztériumok, amiből hiányzik az elszakadási terv végrehajtására, a kárpótlásokra és a költségekre szóló pénz.

Izraeli gesztus a palesztinoknak

Akik azonban kérdés, hogy elégedettek lesznek-e, mert jóval többet követelnek. Az izraeli kormány vasárnapi ülésén elhatározta, hogy a január 9-i palesztin választások előtt jó szándékú gesztusként szabadon engedi a palesztin foglyok egy részét – jelentették izraeli illetékes források.

A 100-200 kiszabaduló palesztin fogoly nevét és az időpontot egyelőre nem jelölték meg. Olyan rabok hagyhatják el izraeli celláikat, akiknek nem tapad vér a kezükhöz és bombák elkészítésében sem vettek részt. A palesztinok mintegy 6 ezer fogoly szabadon bocsátását követelik, akiket az intifáda négy éve alatt fegyveres akciókban való részvételért tartóztattak le, akiknek egy részét bírósági határozat nélkül tartják fogva Izraelben.

MR, Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.