Forrás: Magyar Rádió

Irak: összeütközött két helikopter

2004. december 10., péntek 16:43

237 olvasás

Irakban a választási bizottság december 15-ig meghosszabította azt a határidőt, amíg a pártok leadhatják jelöltjeik listáját.

Az észak-iraki Moszulban két amerikai katona meghalt, négy megsebesült egy incidensben, amikor két helikopter összeütközött.

Az AFP francia hírügynökség azt jelentette, hogy az emberrablók szabadon engedtek egy bangladesi, és egy srí lankai sofőrt, akiket a múlt hónapban ejtettek túszul.

A hadbíróság bűnösnek találta azt az amerikai katonát, aki augusztusban megölt egy súlyosan sérült, fegyvertelen iraki civilt. A férfit akár 10 éves börtönbüntetésre is ítélhetik.

Nem adottak Irakban a választás feltételei

Irakban hideg van és sötét, a benzinkutak előtt kilométeres sorok kígyóznak. Félő, hogyha ez így megy tovább, akkor a lakosság fellázad! Hogy lehet ilyen körülmények között megtartani a választásokat januárban? Ki kérdezi ezt? Egy ellenzéki röplap? Valamilyen vakbuzgó muzulmán fegyveres csoport? Szó sincs róla! Az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségének bizalmas jelentéséből idéztünk.

A jelentést megszerezte valahogy a Reuters hírügynökség, és persze sietett közzétenni az érdekesebb részleteket. Például azt, hogy abban az országban, amelynek földjében a világ második legnagyobb olajkincse rejtőzik, állandó olajhiány van hónapokkal azután, hogy Bush elnök ünnepélyesen deklarálta a háború végét. De az még messze van. Erre mutatott rá realistán a távozó amerikai külügyminiszter Hágában.

Powell közös sajtóértekezletet tartott az Európai Unió diplomáciai vezetőivel. Ők azt sürgették, hogy kezdődjenek meg újra a tárgyalások Izrael és a palesztinok között, e nélkül ugyanis nem lesz béke Irakban sem. Túl korai még egy békekonferencia! – mondta Powell. Már annyiszor nekikezdtünk, és nem jutottunk messzire! De nem kellene kihasználni, hogy Arafat halála után új helyzet alakult ki? De persze – válaszolta a tábornokból lett külügyminiszter. Várjuk meg a palesztin elnökválasztást, és aztán majd meglátjuk.

De Powell már nem látja meg, utóda pedig eddig egyáltalán nem foglalkozott eddig a térséggel. Washingtonban úgy vélik: mindez része a terrorizmusellenes nagy háborúnak. De vajon mitől szűnne meg a terror, ha az okai fennmaradnak? Ezzel a kínos kérdéssel már Powell utódának, Rice asszonynak kell szembenéznie…

MR, Lengyel Miklós

Comments are closed.