Forrás: Magyar Rádió

Amerikai segély a Palesztin Hatóságnak

2004. december 9., csütörtök 10:26

20 millió dollár azonnali segélyt szavaztak meg az Egyesült Államokban a Palesztin Hatóság számára.

George Bush döntése a maga nemében újdonság, az Egyesült Államok ugyanis hosszú idő óta megszorította a Palesztin Hatóságnak adandó közvetlen pénzügyi segítséget, magyarán nem adott pénzt a palesztinoknak. Ezt a 20 millió dollárt is hivatalosan a számlák kiegyenlítése, tudniillik a gázszámlák, villanyszámlák és a bérek kifizetésére hagyta jóvá mondván, hogy nem lehet úgy készülni a választásokra, amelyekre jövő januárban kerül sor, hogy közben nem tudják kifizetni a minisztériumban dolgozó alkalmazottak bérét, hogy nem tudják kifizetni a gáz- és a villanyszámlákat.

Igaz, az amerikai külügyminisztérium korábban azt javasolta, hogy a választások előkészítésére közvetlenül adjon az amerikai kormányzat 20 millió dollárt, ám ezt az Izrael-barát törvényhozók egy része a kongresszusban és a Fehér Házban is megakadályozta. A Fehér házi szóvivő szerdán Bush elnök döntését kommentálva azt mondta: ez a mostani segítség a palesztinoknak egyfajta üzenet, mégpedig az, hogy az Egyesült Államok kész melléjük állni a választások előkészítésében és a létrehozandó palesztin állam intézmény rendszerének megteremtésében is.

Hozzátette: szeretné, ha más államok is hozzájárulnának a palesztin gazdaság helyreállításához és a palesztin választások előkészítéséhez.

Járai Judit (Washington)

Comments are closed.