Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Kína segíti Németország BT-tagságát

2004. december 8. (8. oldal)

MTI

Gerhard Schröder német kancellár szerint Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő támogatja, hogy Németország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja legyen. Pekingi megbeszélésük után Schröder újságíróknak kifejtette: az eszmecsere gazdaságilag és politikailag egyaránt kedvező eredménnyel zárult. Mint mondta, Hu támogatásáról biztosította a német törekvést az ENSZ Biztonsági Tanácsában játszandó nagyobb politikai szerepre.

A kancellár kínai üzletemberek előtt mondott beszédében is hangot adott a német ambícióknak, hangsúlyozva: az Egyesült Nemzetek Szervezetében változásokra van szükség, hogy megfeleljen a jelenkori körülményeknek. A nemzetközi közösség igénye az igazságos képviseletre a világszervezetben csak úgy elégíthető ki, ha további állandó tagokkal bővítik a BT-t – érvelt Schröder. A kancellár, akit háromnapos útjára üzletemberekből álló népes küldöttség is elkísért, a gazdasági kilátásokról szólva lehetségesnek nevezte, hogy országának Kínával folytatott kereskedelme a következő hat éven belül megduplázódjon.

A találkozón szó esett más világpolitikai témákról is. Mindkét fél egyetértett abban, hogy az iraki választásokat meg kell tartani a tervezett, január végi időpontban. A két politikus állást foglalt az izraeli-palesztin konfliktus megoldását célzó közel-keleti útiterv újjáélesztése mellett is.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.