Forrás: MNO

Izrael EU-tag lehet? – Kiváltságokat adnának a zsidó államnak

2004. december 6. 10:03

MNO

Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszter szerint az EU-nak privilegizált partneri kapcsolatot kellene felajánlania Izraelnek – értesült a FigyelőNet.

A „virtuális tagság” révén Izrael az EU-tagság összes előnyéből részesülhetne, de az uniós intézmények munkájában nem vehetne részt.

A korábban az EU közel-keleti megbízottjaként ténykedő spanyol külügyminiszter Tel-Avivban Törökország EU-tagsági törekvései kapcsán úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió és Izrael közötti jelenlegi kapcsolatok nem elegendőek. „Ha Törökország zöld jelzést kap a teljes EU-integrációhoz vezető tárgyalások megkezdéséhez, akkor Izraelnek hasonló előnyökben kell részesülnie, azzal a különbséggel, hogy figyelembe vesszük: Izrael nem lesz az unió teljes jogú tagja” – idézte Moratinost a brüsszeli EUobserver.

A külügyminiszter egy olyan partneri viszony létrehozásá támogatná, amely túlmutat az EU és Izrael között érvényben lévő társulási egyezményen. Ennek lényege a Romano Prodi volt bizottsági elnök által vallott „az intézmények kivételével mindent!” elv, azaz Izrael kivehetné részét az EU „jótéteményeiből”, ám nem képviseltethetné magát a tanácsban, a bizottságban és a parlamentben.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.