Forrás: MNO

Szociális kiadásokkal rémisztgetett a magyar kormány

A német nyelvterület sajtószemléje

2004. december 6. 9:51

Keresztes Lajos

A kettős állampolgárság ellenzői a szociális támogatások tömeges igénybevételének rémével operáltak – tudósít a Neue Zürcher Zeitung. Ukrajna felvétele meghaladná az EU erőit – mondta Günther Verheugen ipari komisszár a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. Az SPD pénzügyi nehézségek elé néz – írja a Der Spiegel.

Neue Zürcher Zeitung (nzz.ch)

A konzervatív svájci napilap honlapja a Referendum eredménytelen címmel tudósít a kettős állampolgárságról rendezett magyarországi népszavazásról.

A határon túli magyarok kettős állampolgárságáról tartott népszavazás az alacsony részvétel miatt eredménytelen volt – írja a lap. Közölte: a választók majd 52 százaléka támogatta a javaslatot, ám összességében alig több, mint a jogosultak 37 százaléka élt választójogával. Ahhoz, hogy a népszavazás eredménye kötelező legyen a parlamentnek, több mint 2 millió igenre lett volna szükség, ehelyett azonban csak 1,4 millióan támogatták a javaslatot.

A kezdeményezés rendkívül vitatott volt: miközben a támogatók abban történelmi kötelezettséget láttak, hogy útlevelet kapjanak a határon túli magyarok, az ellenzők a szociális támogatások tömeges magyarországi igénybevételének rémével operáltak. A budapesti kormány abból indul ki, hogy összesen 800 000 haszonélvező jöhet Magyarországra az új törvény alapján, ami igen jelentős szociális kiadásokat vonhatna maga után. A trianoni diktátum következtében a magyarság egyharmadát leválasztották a magyar államterületről – tudósított a svájci napilap.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív napilapnak Günther Verheugen ipari komisszár adott interjút Ukrajna (felvétele) meghaladná az erőnket címmel.

Verheugen szerint alaptalanok a vádak, miszerint az EU elhanyagolta volna Ukrajnát. Abban az időben, amikor Verheugen a Prodi-bizottság Ukrajna-felelőse volt, kidolgozták az európai szomszédsági politikát is, mely azon országokra vonatkozik, melyek belátható időn belül nem lesznek az EU tagjai. Ezek közül – Izrael mellett – éppen Ukrajnának szentelték a legkomolyabb figyelmet. Annak ellenére, hogy Ukrajna nehéz eset volt, mégis sikerült egy közös cselekvési tervet kidolgoznunk

Állandó vitakérdés volt Kucsma és az unió között Ukrajna EU-tagságának időpontja. A távozó ukrán elnök szerette volna, ha ígéretet tesz Brüsszel Kijev felvételére, erre azonban nem volt az EU hajlandó, hiszen ez meghaladná erőit.

Verheugen, ellentétben Prodival nem kívánja kategorikusan kizárni Ukrajna EU tagságát, hiszen nem tudható, milyen lesz Európa stratégiai helyzete harminc-negyven esztendő múlva. Ami azonban kimondható, hogy belátható időn belül nincs napirenden az ukrán tagság. Ugyanezt lehet elmondani Moldávia, Fehéroroszország, Oroszország és a kaukázusi államok kapcsán is- nyilatkozta a volt bővítési komisszár.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali hírmagazin Az SPD az elöregedés miatt pénzügyi nehézségek elé néz című írásában foglalkozik a szociáldemokraták kihalásának egyik következményével.

A jelenleg még 605 ezer tagot számláló SPD létszáma a következő 10 évben százezerrel, de rosszabb esetben akár 170 ezerrel is csökkenhet. Az ok a tagság gyorsuló elöregedése. Mivel a jellemzően immár nyugdíjas tagok csak minimális díjat fizetnek, ennek következtében a párt már most is súlyos pénzügyi válsággal küzd.

Passauer Neue Presse (pnp.de)

A passaui napilap Pártkongresszus mint koronázási mise? címmel kommentálja a Düsseldorfban ma kezdődő CDU kongresszust.

Bár a Bundestag választásokig még majdnem két esztendő van hátra, mégis a ma kezdődő CDU kongresszus már a 2006 őszi voksolás jegyében zajlik. Hiszen ha Angela Merkelt a párton belüli belső összeütközések ellenére jó eredménnyel választják újjá pártelnöknek, az már egyértelműen a politikus asszony kancellárjelöltségét jelentené – mutatnak rá elemzők. Két évvel ezelőtt Merkel 93,5 százalékot kapott.

A lap információi szerint a CSU vezetése már Angela Merkel kancellárjelöltségére készül. Felháborodást váltott ki Münchenben a Spiegel beszámolója, miszerint Michael Glos – aki a Bundestag unió frakciójában a CSU csoportjának vezetője- már kedden jelezte az elnökasszonynak, hogy pártja elfogadja, hogy a 2006-os választásokon a CDU állítsa a két testvérpárt kancellárjelöltjét. A lap úgy tudja, Glos nem egyeztetett a müncheni pártvezetéssel. Edmund Stoiber legkorábban 2005 második felében tervezi, hogy hivatalosan is lemondjon a kancellárjelöltségről.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.