Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Iráni ügynökök buktak le Bécsben

2004. december 6. (8. oldal)

Munkatársunktól

Két iránit vettek őrizetbe Bécsben azzal a váddal, hogy megsértették a fegyverexportot szabályozó osztrák törvényt, mert amerikai gyártmányú éjjellátó készülékeket akartak beszerezni az iráni hadseregnek. Az osztrák tömegtájékoztatás vasárnapi hírei szerint a hatóságok november 30-án füleltek le egy 27 éves nőt és egy 39 éves férfit, akik először néhány, majd több ezer amerikai éjjellátó készüléket akartak Iránba juttatni egy dubaji cégen keresztül. Az osztrák fegyverexportot szabályozó törvény megsértése miatt két év szabadságvesztéssel sújthatják a vizsgálati fogságba helyezett irániakat, de nem tervezik, hogy kiadják őket az Egyesült Államoknak.

A nyugati országok fegyverexport-korlátozásai miatt Iránnak az 1979-es iszlám forradalom óta nagy nehézséget okoz korszerű haditechnika beszerzése. Bár az iráni hadiipar az eltelt huszonöt évben nagy önállóságot alakított ki, bizonyos csúcstermékeket igyekeznek a nemzetközi fekete- vagy az úgynevezett szürkepiacon beszerezni. Ilyenek a nyugati hadseregekben már régóta elterjedt éjjellátó szemüvegek, amelyekkel nagymértékben kibővülnek az éjjeli harc megvívásának lehetőségei, különösen a technológiát nélkülöző ellenséggel szemben.

Kedveztek Teheránnak? Mohammed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója szombaton határozottan elutasította azokat a feltételezéseket, amelyek szerint Iránnal tárgyalt volna a NAÜ által szeptemberben közzétett jelentés tartalmáról. „Soha nem terjesztjük be jelentéseinket egyes NAÜ-tagállamoknak, főként nem egy olyan országnak, amelyben ellenőrzés folyik” – jelentette ki. „Az arab, izraeli, amerikai, észak-koreai, iraki és iráni média mind engem bírál különböző okok miatt. Ez azt bizonyítja, hogy jól végezzük a dolgunkat” – mondta El-Baradei. (MTI)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.