Forrás: Magyar Rádió

Az Akadémia is gyűjti a képzőművészeti alkotásokat

2004. december 4., szombat 12:27

Kevesen tudják azt, hogy a Magyar Tudományos Akadémia különleges műalkotásokat is őriz, és ezeket bárki ingyen megnézheti

– A Magyar Tudományos Akadémia különböző képzőművészeti alkotásokat gyűjt – mondta Vizi E. Szilveszter. Nagyon sok olyan gyűjtemény került hozzánk, amely világhírű. Ilyen például az Eliser Boldizsár féle Goethe-gyűjtemény, vagy a világon egyedülálló és felbecsülhetetlen zsidó kulturális értékeket őrző Kaufman-hagyaték.

– Ma is vannak gyönyörű festményeik.

– Igen, és állandó kiállításunk van. Ligetinek a csodálatos tájképei találhatók itt, Barabás Miklós egész sorozata, arcképfestményeinek sorozata, de a modernek között Gulácsytól kezdve a legkülönbözőbb stílusú festők műveit meg lehet találni, és kiállításokat is szervezünk. A keleti gyűjteményünk például egyedülálló a világon, Goldzieher Ignác, Stein Aurél, Vámbéry Ármin és gyűjtései, vagy Körösi Csoma gyűjtései mind megtalálhatók.

– Most olyan értelemben is a nagyközönség elé tárják ezeket a kincseket, hogy egy szép kötetben meg is jelentették.

– Úgy jelentettük meg, hogy minden képzőművészeti alkotás le van írva, hogy hogyan keletkezett, mikor, ki csinálta. Meggyőződésem, hogy a képzőművészeti alkotás igazából a történelem leghűségesebb tolmácsolója.

Liebhardt Ágota

Comments are closed.