Forrás: Magyar Rádió

Halmos Sándor, a Debreceni Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatójaak és az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem docense

Elhangzott: 2004. december 3-án

2004. december 3., péntek 10:45

A társadalom önzővé vált. Sajnos, még nem alakultak ki Magyarországon azok a szokások, amelyek arról szólnak, hogy akinek jobb módja van, annak adni kell a szegényebbnek is. Ha a szegényebbnek is adnak, akkor adnak, amikor még reklám van körülötte.

Egy elfeledett költő, Szép Ernő Gyermekjáték című versének sorai jutnak eszembe:

„Meghalok én is egyszer,

én is egyszer a mennyországba megyek fel.

Észrevesz az Isten engem,

megszólalok a nagy csendben,

Kérem, én még nem játszottam, nem játszottam,

Játszani szeretnék mostan.”

Én személyesen is ismerek, sajnos, nagyon sok gyermeket, akinek a mindennapi betevő falatot nagyon nehéz megszerezni. Ismerek határon túli magyar gyermekeket, akiknek szintén nincs meg a mindennapi játékra, mindennapi kenyérre való pénz. Nagyon sokat járok Ukrajnába, Munkács, Ungvár, Beregszász közösségeihez, és bizony, szomorú látni a rosszul öltözött gyermekeket, és fáj a szívünk érte. A gyermek pedig a jövő. És szomorú látni azokat a családokat, amelyek szétmentek, s a gyermekek magukban élnek, nem is tudják hova tartoznak. És ilyenkor, amikor szeretetről van szó, decemberben, az embereknek a jövőre kell figyelniük, és ha a jövőre figyel, a gyermekekre figyel.

A társadalom önzővé vált. Sajnos, még nem alakultak ki Magyarországon azok a szokások, amelyek arról szólnak, hogy akinek jobb módja van, annak adni kell a szegényebbnek is. Ha a szegényebbnek is adnak, akkor adnak, amikor még reklám van körülötte. Holott énnekem, mint zsidó embernek tudnom kell, hogy az igazi adakozás az, amikor úgy adunk, hogy azt se tudja, aki kapta, hogy honnan van és kitől kapta, és aki adja, sem tudja, hogy hova kerül. Hisz” azt mondja Jeremiás próféta, hogy mielőtt megszülettél, már ismertelek. Már el van jőve a sorsod, már Isten kijelölte az ember útját, és szerintem nincs nagyobb út, és nincs nagyobb dolog annál, ha a gyermekekre ráfigyelünk.

Halmos Sándor, a Debreceni Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatójaak és az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem docense

Comments are closed.