Forrás: Magyar Rádió

Szabad-e a zsidóknak Hálaadáskor pulykát enni?

2004. november 30., 21.05

2004. december 1., szerda 9:55

Ha keresztény vallási ünnep a Hálaadás, akkor a zsidóknak nincs keresnivalójuk ott, ám, ha társadalmi ünnep, akkor nincs helye a tilalomnak. Bár, mind a pulyka, mind az áfonya és a tök önmagukban véve kóser étel.

A múlt héten ünnepelték az amerikaiak szerte a világon a Hálaadás (Thanksgiving) ünnepét, amit 1864. óta ülnek meg az amerikai polgárok november negyedik csütörtökén. Lényege egy nagyszabásu családi lakoma, ahol töltött pulykát esznek áfonyaszósszal, töktortával.

Az idén az „ünnep” elibe megjelent New-Yorkban egy terjedelmes halachikus tanulmány, amely azt a kérdést feszegette, szabad- e vallásos zsidóknak a Thanksgivinget megülni és a hagyományos lakomát elfogyasztani – persze ha az szigórúan kóser feltételek mellett lett elkészitve.

Nagyban a kérdés az: van-e a Hálaadás ünnepnek vallási jellege? Ha van, ha valami kapcsolatban van az uralkodó keresztény vallással, akkor zsidóknak nincs mit keresni ott, ámbár mind a pulyka, mind az áfonya és a tök önmagukban véve kóserok.

Ha azonban ez egy állami, társadalmi ünnep, ami nem más mint alkalom jót enni – akkor nincs helye a tilalomnak.

A kérdés felvetői leástak jó mélyre és kideritették, hogy aThanksgiving elsőizben 1621-ben lett megtartva, amikor a Plymouth kolónia tagjai hálát adtak Istennek az első jó termésért. Mivel Isten univerzális és mindenkié és a hálaadás egy szép emberi tulajdonság – úgy tűnik, nincs akadálya, hogy a töltött pulyka zsidó asztalokra is felkerüljön.

Még nem tudni mit mondanak az ultra-ortodoxok, a hagyomány bástyáinak őrzői. Nincs kizárva, hogy a Thanksgiving pulykája, mint nemzsidó szokás (Chukát Hágoj) lesz kizárva a zsidó konyhából.

Rapcsányi László-Naftali Kraus

Comments are closed.