Forrás: Magyar Rádió

Barguti mégis indul a palesztin elnökválasztáson

2004. december 1., szerda 17:14

362 olvasás

Mégis indul a palesztin elnökválasztáson Marvan Barguti, a Fatah mozgalom ciszjordániai vezetője. A palesztin lakosság körében népszerű politikus a börtönben, feleségét kérte meg, hogy jelölje a választásra.

A Reuters úgy tudja, hogy a jelölést éjfélig lehet leadni, de Barguti neve még nincs az elnökválasztáson indulók között. A merényletek miatt életfogytiglani börtönre ítélt vezető korábban már eldöntötte, hogy indul a megmérettetésen, de a Fatah mozgalmon belüli szakadástól tartva nemrég visszalépett a jelöltségtől.

Jasszer Arafat utódát január 9-én választják meg a Palesztin Hatóság területén élők.

Abbász szerint jövőre megállapodhat Izrael és a Palesztin Hatóság

Mahmud Abbász szerint már jövőre létrejöhet a békemegállapodás Izrael és a Palesztin Hatóság között. A Palesztin Felszabadítási Szervezet elnöke felszólította Izraelt, hogy tegyen bizalomépítő lépéseket, engedje szabadon a bebörtönzötteket és állítsa le a telepek létesítését.

Abbász egy interjúban azt mondta: Powell amerikai külügyminiszter úgy tájékoztatta, hogy Saron izraeli miniszterelnök pozitívan beszélt az úgynevezett útitervről, egyelőre azonban Izrael sem közvetlenül, sem közleményben nem nyilatkozott erről.

Meggyilkoltak egy Fatah-vezetőt

A ciszjordániai Nabluszban álarcos fegyveresek megölték a Fatah palesztin szervezet egyik helyi vezetőjét.

Biztonsági források szerint nem az izraeli hadsereg követte el a támadást, egyelőre nem tudják ki végzett a férfivel Nabluszban.

MR

Comments are closed.