Forrás: Magyar Rádió

Nagyítás

december 8.Petőfi 21.04-22.00

2004. november 30., kedd 8:41

237 olvasás

A tervezett tartalomból:

Gyerekek a moziban: tanácskozás a magyar gyerekfilm helyzetéről – Új magyar filmek: Csoda Krakkóban, Nyócker -, Miskolci Boni és Klájd, Állítsátok meg Terézanyut! – Filmkönyv: Magyar filmrendező-portrék

A Művészeti Főszerkesztőség filmmagazinja

Groó Diána, a Csoda Krakkóban rendezője

Zenei szerkesztő: Kakó Gyula

Műsorvezető: Németh Gábor

Szerkesztő: Báron György

Rendező: Bognár Monika

[a múlt heti adás ismétlése]

Email-címünk: [email protected].

-szignál

-zene, benne beköszönés: Emberemlékezet óta nem mutattak be egy hónap alatt annyi magyar filmet, mint amennyi most november végétől december végéig a mozikba került és kerül. Közöttük feltűnően sok az úgynevezett közönségfilm, vagyis az olyan alkotás, amely szélesebb közönségrétegek érdeklődésére tarthat számot. Ezek közé tartozik Gauder Áron egészestés rajzfilmje, a Nyócker, Deák Krisztina megtörtént eseményeket feldolgozó gengszterfilmje, a Miskolci Boni és Klájd – mindkettő rendezőjével interjút hallhatnak műsorunkban. Az évvége másik három közönségfilmjéről, Koltai Róbert Világszámáról, Bergendy Péter Terézanyujáról és Szőke András Zsigulijáról a következő Nagyításban számolunk be. Műsorunkban interjút hallhatnak ezenkívül Szabó Istvánnal, akinek új filmje, a Csodálatos Júlia a közelmúltban került a magyar mozikba, valamint az elsőfilmes Groó Diánával, a Csoda Krakkóban című magyar-lengyel koprodukcióban forgatott film rendezőjével. Ez követően olyan magyar filmekről lesz szó, amelyek nincsenek: a magyar gyártású gyerekfilmekről, pontosabban a hiányukról. S még mindig a magyar filmművészetnél maradva: Magyar filmrendezőportrék címmel fontos könyv jelent meg az Osiris kiadásában. A szerkesztővel, Zalán Vincével beszélgettünk. Budapest vendége volt a hétvégén a cseh új hullám kiemelkedő egyénisége, Vera Chytilová – a rendezőnővel Győri László készített interjút. Műsorunk email címe: nagyítá[email protected]

-Zene

-Egy új Szabó István film premierje mindig fontos eseménye nem csak a magyar, hanem a nemzetközi filméletnek is. Szabó ezúttal Somerset Maugham Színház című művéből készített vígjátékot, amerikai-kanadai-magyar-angol koprodukcióban, olyan világsztárokkal, mint Anette Bening és Jeremy Irons. A Csodálatos Júlia operatőre ezúttal is az állandó alkotótárs, Koltai Lajos, akit ezért a munkájáért Európai Filmdíjra jelöltek. Szabó Istvánnal Hidas Judit készített interjút.

-Interjú Szabó Istvánnal (Hidas Judit 7′)

-Zene, benne lekonf.

-Csoda Krakkóban – ez a címe az elsőfilmes Groó Diána játékfilmjének, amit ezen a héten mutatnak be a mozik. Az ősi zsidó legendát földolgozó mai szerelmi történet rendezőjével Marton Éva beszélgetett.

-Interjú Groó Diánával (Marton Éva 6’20)

-Zene, benne lekonf.

-Mint mondottuk, rég nem látott magyar filmdömping van a mozikban, köztük egy egészestés animációs film, a Nyócker, amelyhez a fiatal nemzedék ismert színészei adták nem csak a hangjukat, hanem a rajzos alakmásukat is. A film rendezőjével, Gauder Áronnal és producerével, Novák Erik festőművésszel Kovács Gabi készített inetrjút.

-Interjú Gauder Áronnal és Novák Erikkel (Kovács Gabi 6′)

-Zene, benne lekonf.

-Még mindig magyar film, magyar közönségfilm. A Miskolci Boni és Klájd az északmagyarországi gengszterpáros nagy vihart kavart igaz történetét dolgozza fel. A rendezővel, Deák Krisztinával Marton Éva készített interjút.

-Interjú Deák Krisztinával (Marton Éva 5’53)

-Zene, benne lekonf.

-A következőkben is magyar filmekről lesz szó – de most olyanokról, amelyek nincsenek: a magyar gyerekfilmekről, pontosabban azok hiányáról. A közelmúltban a Magyar Filmművész Szövetségben alkotók, tévések, kritikusok konferencián vitatták meg a hazai gyártású gyerek- és ifjúsági film sanyarú helyzetét, s azt, hogy mit lehet tenni e helyzet megváltoztatásáért. Erről kérdezte a tanácskozás kezdeményezőjét, a Filmművész Szövetség gyerekfilmes szakosztályának titkárát, Kremsier Editet Hidas Judit.

-Interjú Kremsier Edittel (Hidas Judit, 5’10)

-Zene, benne lekonf.

-Magyar filmrendezőportrék – ez a címe az Osiris kiadó új kötetének, amely a téli könyvvásárra jelent meg. Benne tanulmányok olvashatók – többek között – Jancsó Miklósról, Szabó Istvánról, Tarr Béláról, Fehér Györgyről, Grunwalsky Ferencről, és a mai magyar filmművészet több más kiemelkedő egyéniségéről. A kötet szerkesztőjével, Zalán Vincével Vlasics Sarolta beszélgetett.

-Interjú Zalán Vincével (Vlasics Sarolta 5’10)

-Zene, benne lekonf.

-Budapest vendége volt a hétvégén Vera Chytilová. A modern filmművészet klasszikusának számító cseh rendezőnő abból az alkalomból látogatott el hozzánk, hogy régebbi és újabb munkáiból vetítéssorozatot rendeztek a budapesti Örökmozgóban. Vera Chytilovával Győri László beszélgetett.

-Interjú Vera Chytilovával (Győri László kb. 8′)

-Zene, benne lekonf, majd elköszönés: Mai adásunk szerkesztője Báron György, zenei szerkesztő Kakó Gyula, rendező Bognár Mónika, technikai munkatársak Váli Marianne és Cornides Tamás, műsorvezető Németh Gábor. Email-címünk: [email protected].

e-mail címünk: [email protected]

Comments are closed.