Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Solana titkos tárgyalása

A főképviselő elismerte, hogy találkozott a Hamász tagjaival

2004. november 26. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

Titkos tárgyalást folytatott az Európai Unió által is terrorszervezetként megbélyegzett Hamász vezetőivel Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője – legalábbis erre vonatkozó információkat szerzett a BBC. Habár Solana először megerősítette a találkozók tényét, hivatala azonban később cáfolta, hogy közvetlen kapcsolat jött létre a politikus és a szervezet között.

Cáfolta Javier Solana, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője tegnap, hogy közvetlen kapcsolatba lépett volna a Hamásszal azóta, hogy az EU felvette az általa terroristaként nyilvántartott szervezetek listájára a szélsőséges palesztin szervezetet.

A főképviselő hivatala Brüszszelben közleményt adott ki a BBC brit közszolgálati rádióban tegnap elhangzottak pontosítására. A kiadott szöveg szerint Solanának “nem állt szándékában azt a benyomást kelteni, hogy közvetlen kapcsolat jött volna létre a főképviselő és a Hamász között”. “Sem a főképviselői iroda, sem maga a főképviselő nem létesített közvetlen kapcsolatot sem a Hamásszal, sem bármely más, az EU terrorista szervezeteket felsoroló listáján szereplő szervezettel.”

Amikor a londoni rádió szembesítette az értesüléssel, Solana maga is elismerte, hogy “néhány hónapja” tárgyalt az izraeli terrorcselekményekért felelősnek tartott csoporttal, de azt nem árulta el, hogy pontosan kivel és hol. Kijelentette ugyanakkor: olyan időpontban vette fel a kapcsolatot a szervezettel, amikor “úgy tűnt, hogy van lehetőség az előrelépésre”.

Solana elmondta: a “nemzetközi közösség” azon üzenetét közvetítette, hogy ha a Hamász a palesztin nép javát akarja, akkor be kell szüntetnie az erőszakcselekményeket, és politikai párttá kell válnia. A magas rangú EU-tisztviselő szerint a tárgyalás titkos volt, “de akinek tudnia kellett róla, az tudott róla”. Azt azonban nem részletezte, hogy e körben benne volt-e az izraeli kormány.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.