Forrás: MNO

Powell konfliktusokat vitt magával?

Észak-amerikai lapok szemléje

2004. november 23. 10:39

Simon Zoltán

Khalid al-Harbi sejk mellett még 30, az al-Kaidával kapcsolatba hozható személy is amnesztiát kapott, mert állítólag megígérték, hogy “irakiakat és amerikaiakat fognak ölni a szaúdi királyságon kívül, és hogy nem fognak robbantgatni a határain belül” – olvasható a Weekly Standardben. Colin Powell távozásával véget ért az a konfliktus, amely a külügyminisztérium, a Pentagon és a Fehér Ház között volt – írja a The New Republic.

Weekly Standard

Khalid al-Harbi sejket, akit nem sokkal 2001. szeptember 11-e után Oszama bin Ladennel társalogva filmeztek le, kiengedték a szaúdi hatóságok. Mellette még 30, al-Kaidával kapcsolatba hozható személy is amnesztiát kapott. A hivatalos szervek szerint a “deviánsok kijavították a metodológiájukat.”

Hogy ez tulajdonképpen mit is jelent, az nem világos, de a Weekly Standard szerint a “kijavítás” talán új értelmet nyert azzal, hogy az amnesztiával egy időben 26 prominens wahhabi lelkész arra szólította fel a hívőket, hogy menjenek Irakba a dzsihádista harcot erősítendő.

Egy szaúdi disszidens szerint “a metodológiájuk kijavítása” azt jelenti, hogy megígérik, hogy “irakiakat és amerikaiakat fognak ölni a szaúdi királyságon kívül, és hogy nem fognak robbantgatni a határain belül”.

The New Republic

Colin Powell távozása kapcsán azt elemzi a New Republic, hogy mi várható külpolitikai téren Bush második terminusában. A magazin szerint a külügyminiszter távozásával véget ért az a konfliktus, amely a külügyminisztérium, a Pentagon és a Fehér Ház között volt.

E nézetkülönbség mellett a Kissinger-Rogers és Brzezinski-Vance párbajok eltörpültek – írja a TNR. Ami még ennél is rosszabb, ez a konfliktus ahhoz vezetett, hogy olyan helyeken, mint Irak, Irán, Észak-Korea, Izrael, illetve Kína a Bush-team nem egy, hanem két különféle politikát folytatott. Most, hogy a Bush elnök nézeteit valló és hozzá lojális emberek töltik majd be feltehetően a külpolitikai szempontból kulcsfontosságú pozíciókat, ez a probléma meg fog szűnni- írja a magazin.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.