Forrás: MNO

Javításra készül a Real Madrid

Sir Alex Ferguson győzelemmel jubilálna

2004. november 23. 5:05

Kaposi Dávid

A labdarúgó Bajnokok Ligája 5. fordulójának mai játéknapján a Barcelonától elszenvedett kudarcot a Bayer Leverkusen ellen javítaná ki a Real Madrid együttese. Nehéz csatára számíthat a Monaco otthonában a sok sérüléstől hátráltatott Liverpool, míg a Manchester United győzelemmel kívánja megörvendeztetni Sir Alex Fergusont 1000. mérkőzésén.

A Bajnokok Ligája mai menetrendje (valamennyi mérkőzés 20:45-kor kezdődik)

A csoport:

Monaco-Liverpool

A Bajnokok Ligája A csoportjának rangadóján a hazai pályán mind a két mérkőzését megnyerő Monaco az éllovas Liverpool együttesét fogadja.

A francia gárda mély gödörbe került az utóbbi időben, ugyanis hazája bajnokságában másfél hónapja nyeretlen, ezzel pedig a vezető pozícióból a hatodik helyre csúsztak vissza. Legutóbb a Sochaux együttese győzte le Didier Deschamps tanítványait, akik Saviola és Chevanton hiányában meglehetősen ötlettelenül futballoztak. A Liverpool ellen azonban a két dél-amerikai sztár is pályára léphet, így harmadik hazai BL-meccsén is diadalmaskodhat a Monaco.

A Liverpool együttese krónikus csatárhiányban szenved: Djibril Cissé és Vladimir Smicer mellett Milan Baros is hetekre harcképtelenné vált. Ez a legutóbbi Premier League mérkőzésen is megmutatkozott, ugyanis Rafael Benitez csapata 2-0-s vereséget szenvedett a Middlesbrough-tól, és visszacsúszott a nyolcadik helyre. Jó hír lehet a csapat szimpatizánsainak, hogy Steven Gerrard felépült sérüléséből, és pályára léphet a Monaco otthonában.

Olympiakosz-Deportivo

A Monaco és a Liverpool csatájából a hazai pályán rendkívül kedvező mérleggel rendelkező görög Olympiakosz húzhatja a legtöbb hasznot, persze, csak ha legyőzi a hullámvölgyben lévő Deportivo együttesét.

A hazaiak a két brazil sztár, Rivaldo és Giovanni gólerős játékának köszönhetően diadalmaskodtak 3-0-ra az OFI Kréta ellen a görög bajnokság legutóbbi fordulójában, így önbizalomtól telve fogadhatják spanyol vetélytársukat.

A Deportivo ebben a szezonban messze elmarad tavalyi önmagától, mind a Primera Divisiónban, mind a Bajnokok Ligájában, bár a spanyol pontvadászat legutóbbi fordulójában a Villarreal otthonában értékes diadalt arattak Valerónék. Nehezíti a spanyol együttes helyzetét, hogy a görög fővárosban nem állhat Javier Irureta rendelkezésére eltiltása miatt Jorge Andrade.

B-csoport:

Real Madrid-Leverkusen

A mai nap rangadóján két azonos pontszámmal álló gárda csap össze a Bernabeu-stadionban.

A házigazda madridiak saját közönségük előtt kívánják feledtetni a Barcelonától elszenvedett 3-0-ás vereséget és a mérhetetlenül gyenge játékot. A szombati kudarcot a királyi gárda elnöke, Florentino Pérez sem hagyhatta szó nélkül, és hosszasan beszélgetett Mariano García Remón vezetőedzővel a védekezési problémákat elemezve. A Real csapatában kérdéses David Beckham és Luis Figo játéka, valamint bizonytalan Ivan Helguera visszatérése is.

A Bayer ellen újabb mérföldkőhöz érhet a Real Madrid csapatkapitánya, Raúl. A spanyol csatár legutóbb 500. tétmérkőzését játszotta a fővárosiak mezében, most pedig beállíthatja Alfredo Di Stefano nemzetközi kupamérkőzéseken elért rekordját, ha megszerzi 49. találatát.

A Bayer Leverkusen csapata sem a legjobb előjelekkel készülhet a madridi fellépésre, ugyanis saját stadionjukban kaptak három gólt az egyre jobb formába lendülő Schalke 04 csapatától. A gyógyszergyáriaktól hiányozni fog az egy meccses eltiltását töltő Robson Ponte. A német gárda trénere, Klaus Augenthaler mindesetre bizakodóan nyilatkozott a találkozó előtt: „Ki kell használnunk, hogy senki sem bízik bennünk. Mi mindig ilyenkor vagyunk a legjobbak.”

Dinamo Kijev-AS Roma

A B csoport élén álló Dinamo az utóbbi hetekben váratlan vereségeket szenvedő Roma együttesét fogadja. A kijevi együttes az ukrán kupában magabiztos játékkal diadalmaskodott 4-0-ra a Volin Luck ellen, főleg a két találatot elérő Bidnenko jeleskedett. Szabó József gárdájának esélyeit növeli, hogy valamennyi játékosa bevethető a mai esti mérkőzésen.

A mindössze egy ponttal a csoport utolsó helyén szerénykedő vendégek korántsem tekinthetnek optimistán a kijevi mérkőzés elé, ugyanis rengeteg a hiányzó Luigi Del Neri együttesében. Sérülés miatt nem áll a tréner rendelkezésére Vincenzo Montella, Olivier Dacourt és Cristian Chivu, az eltiltását töltő Panucci és De Rossi, valamint családi gyász miatt nem utazott a csapattal Ukrajnába a csapatkapitány, Francesco Totti.

C csoport:

Juventus-Ajax

Az eddig minden mérkőzését 1-0-ra megnyerő és már biztos továbbjutónak számító Juventus a BL legutóbbi fordulójában Tel-Avivban meglepetésre vereséget szenvedő Ajax gárdáját látja vendégül.

A hazaiak az Olasz Kupa második fordulójában legjobbjaik nélkül szenvedtek 2-0-s vereséget az Atalantától a hétvégén. A mérkőzésen kisebb sérülés miatt le kellett cserélni Pavel Nedvedet, így a tavalyi Aranylabdás játéka kérdéses. Mellette biztosan hiányozni fog a torinói zebramezesektől a régóta sérüléssel bajlódó David Trezeguet.

A vendég amszterdamiak a De Graafschap otthonában aratott 5-0-s sikerrel hangoltak a torinói fellépésre, amin nem állhat Ronald Koeman tréner rendelkezésére az első számú kapusnak számító Bogdan Lobont, valamint Johnny Heitinga és Steven Pienaar sem, mivel valamennyiüket térdsérülés gyötri. Az Ajax együttese egy rossz sorozat lezárására is törekszik a Juventus otthonában, ugyanis legutóbbi kilenc idegenbeli BL-mérkőzésén képtelen volt diadalmaskodni

Bayern München-Maccabi Tel-Aviv

A Bayern München a Maccabi elleni sikerével biztosíthatja helyét a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, és ez hazai pályán kötelezőnek is tekinthető. A bajor gárda a Kaiserslautern 3-1-es legyőzésével hosszú idő után újra vezeti hazája bajnokságát, a Bundesligát. Felix Magath csapatából hiányozni fog Zickler és Santa Cruz, utóbbit az elmúlt hetekben remeklő fiatal perui Paulo Guerrero helyettesítheti. Erősen kérdéses az Ajax ellen mesterhármast elérő Roy Makaay játéka is, ugyanis a holland ász kisebb térdsérüléssel bajlódik. Politikai okokból marad ki a keretből az iráni Vahid Hasemian, aki a két csapat tel-avivi meccsét is kihagyta.

A vendégek nem a legjobb főpróbát tartották a mérkőzés előtt, hiszen a Maccabi Haifa otthonában szenvedtek 3-0-s vereséget. Ugyanakkor az izraeli csapatnak önbizalmat adhat az Ajax legyőzése, amivel megőrizték esélyüket, hogy a csoport harmadik helyén végezzenek. A Maccabi együttesét nem hátráltatja sem sérülés, sem eltiltás, így a legjobb összeállításban készülhetnek a ma esti mérkőzésre Nir Klinger tanítványai.

D csoport:

Manchester United-Lyon

A csoport elsőségéről döntő mérkőzést rendeznek ma este Manchesterben, amelyen a hazaiak menedzsere, Sir Alex Ferguson óriási jubileumhoz érkezik, ugyanis 1000. mérkőzésén irányíthatja csapatát. A skót tréner elmondta, hogy rengeteg gyönyörű emléke kapcsolódik a Bajnokok Ligájához, és reméli, hogy ma este egy újabbal gazdagodik.

Az angol sztárgárda két hazai BL-mérkőzésén eddig tíz gólt szerzett, legutóbb Van Nistelrooy örvendeztette meg mesternégyesével a manchesteri publikumot. Ferguson tanítványai ugyanakkor a Premier League-ben eddig meglehetősen felemásan szerepelnek, jelenleg csak az ötödik helyen tanyáznak, bár a Charlton elleni összecsapáson a 2-0-ás győzelem mellett a játékban is fellelhetőek voltak biztató motívumok.

A francia Lyon együttese már biztos továbbjutóként érkezik az Old Traffordra. A francia bajnokságban eddig veretlen és magabiztosan listavezető gárda legutóbb a PSG otthonában ért el gól nélküli döntetlent. A Manchester United ellen nem léphet pályára a csapat első számú hálóőre, Gregory Coupet, valamint az idény kezdete óta sérüléssel bajlódó Elber és Cacapa sem.

Sparta Praha-Fenerbahce

Az UEFA-kupa szereplést jelentő harmadik pozíció elérése a tét Prágában. A hazaiak a hétvégén a Jablonec együttese ellen kiváló főpróbát tartottak, a fiatal Jun vezetésével arattak 3-1-es sikert. A cseh bajnokot két alapember eltiltása hátráltatja: sem Poborsky, sem Homola nem léphet pályára.

A Christoph Daum által trenírozott Fenerbache is fontos győzelemmel a tarsolyában készülhet a Sparta elleni összecsapásra: Rüstüék a Trabzonspor otthonából hozták el a három pontot. A török gárdából hiányozni fog az egy meccses eltiltását töltő Serkan Balci és Servet Cetin is.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.