Forrás: Hírtv

A magyarországi egyházak részvételre buzdítanak a népszavazás előtt

Dátum: 2004. Nov. 23., Tuesday, 10:13

Rovat 7határ

A történelmi egyházak arra buzdítják híveiket, hogy vegyenek részt a december 5-i népszavazáson. A katolikus, a református és az evangélikus egyház ezen túlmenően a határon túli magyarok kettős állampolgárságának támogatását is kérte, míg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a kérdésben nem foglalt állást. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a múlt kedden felhívást tett közzé a témában. A református és az evangélikus egyház hétfőn hozta nyilvánosságra körlevelét.

A keresztény egyházak felhívását, körlevelét vasárnap olvassák fel a templomokban. ‘A magyar nemzetért érzett erkölcsi felelősségünk és elkötelezettségünk tudatában arra kérjük a magyar katolikus hívőket és minden magyar honfitársunkat, hogy a népszavazáson való részvételével és IGEN szavazatával legyen részese ennek a történelmi összefogásnak, és támogassa ezt az új nemzetegyesítést’ — olvasható az MKPK titkára, Veres András által jegyzett katolikus felhívásban. A dokumentum szerint ‘december 5-én nemzetünk azon szerencsésebb tagjai, akik az országhatáron belül élnek, súlyos erkölcsi felelősségükről kell, hogy bizonyságot adjanak’.

‘Lelkiismereti kötelességünk, hogy szavazatunkkal támogassuk azt a szándékot, amely az egymáshoz tartozást hivatalosan is kifejezésre akarja juttatni a kettős állampolgárság megadásával. Ennek támogatása akkor is erkölcsi kötelességünk, ha ez anyagi áldozatokkal jár’ — szögezte le a püspöki konferencia.

A református egyház körlevelében történelmi dátumnak nevezte a magyar nemzet számára a népszavazás napját.

‘Magyarországi választópolgárokként, 80 év mulasztását pótolva, hozzájárulhatunk a határokon kívülre került magyarok helyzetének rendezéséhez’ — írta a dokumentumban Bölcskei Gusztáv püspök és Nagy Sándor főgondnok.

Forrás: http://www.magyar-szo.co.yu/arhiva/2004/nov/23/

A hír forrása: Hír TV

http://www.hirtv.hu/

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=34413

Comments are closed.