Forrás: Magyar Rádió

Mikor a nap lenyugszik, sok helyen a munkaidô is véget ér

A 2004-es Irodalmi Nobel-díj kitüntetettjének hangjátéka

2004. november 19., péntek 14:31

246 olvasás

2004. november 25. csütörtök

Bartók Rádió 14.05-15.04

Elfriede Jelinek hangjátéka.

Fordította: Szeredás András

Gabi – Borbás Gabi, Márk – Gábor Miklós, Barátnô – Szalay Edit, Asszony – Béres Ilona, Fogadós – Harkányi Ödön, Orvos – Izsóf Vilmos, Műsorvezetô-riporter – Szilágyi János, Riportalanyok – Czigány Judit, Dégi István, Eszes Sándor, Gyôri Ilona, Gyulai Károly, Hôgye Zsuzsa, Huszár László, Kozári Ferenc, Mányai Zsuzsa, Novák Gizella, Szabó Éva, Szabó Ildikó, Urbán Erika, Usztics Mátyás, Zakariás Klára és Závori Andrea

Technikai munkatárs: Gajdos Ferenc és Takács Péter.

Zenei szerkesztô: Kelemen László.

Dramaturg: Magos György. Rendezô: Pós Sándor (1978)

Elfriede Jelinek 1946. október 20-án született a stájerországi Mürzzuschlag városában, cseh zsidó apától, román-német vérű anyától. Balettozni, majd anyja akaratából hatévesen zenét kezdett tanulni. A bécsi konzervatóriumban orgonista diplomát szerzett, zeneszerzést is tanult. Közben színházi és művészettörténeti tanulmányokat is folytatott.

Legismertebb regénye is a zene és az ember viszonya körül forog: A zongoratanárnő 1983-ban jelent meg, 2001-ben Michael Haneke készített nagy sikerű filmet belőle Isabelle Huppert-rel a főszerepben. A film elnyerte a Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri nagydíját, a legjobb forgatókönyv és a legjobb női alakítás díját.

Ugyancsak megfilmesítették a Malina (1990) című regényét, Werner Schröter alkotásában szintén Huppert játszotta a főszerepet. TV-filmen dolgozták fel 1982-es regényét, a Kirekesztetteket.

Jelinek irodalmi pályáját költőként kezdte: versei a legnevesebb osztrák avantgárd irodalmi lapban, a Protokollban jelentek meg a 60-as években. Ugyanolyan „provokátorként” tartották számon, mint két, szintén világhírű kortársát: Thomas Bernhardot és Peter Handkét. Nem riad vissza a radikális nyilatkozatoktól sem: 2000 februárjában például megtiltotta, hogy darabjait osztrák színházakban játsszák, tiltakozásul a szélsőjobboldal kormánykoalícióba való kerülése miatt. Tavasszal a baloldali értelmiségiek egy csoportjának tagjaként közleményben határolódott el a jobboldali populista Jörg Haider pártja és a szociáldemokraták karintiai szövetségétől, és szót emelt a rasszizmus ellen is.

Az írónő Bécsben és Münchenben él.

Comments are closed.