Forrás: Magyar Rádió

„Férfidíszek”

2004. november 18., csütörtök 14:06

120 olvasás

Műsorainkat fél évre visszamenőleg meghallgathatja a Magyar Rádió Hangtárában – ahol adóra, évre, hónapra, órára lebontva böngészhetnek hallgatóink.

Adás: 2004. november 20. 0.10-4.00

Férfidíszek: bajusz, szakáll, haj – vagy mindezek hiánya, koronként változó divatja és ami mindezek mögött van – parancsolatok, filozófiák vagy egyszerűen csak az utánzás kényszere, édessége

Szerkesztő-műsorvezető: Erős László

Zenei szerkesztő: Miklós Dorka

A telefonnál: Seress Gabi

Az adás idején hívható telefonszámok: 328-7770 és 328-8555

e-mail: [email protected]

Utólag a műsorról:

A műsor vendége volt Petneky Áron művelődéstörténész, Ságbári György történész, muzeológus és Szulovszky János történész, néprajzos. Riport hangzott el Duimov Milán szerb ortodox lelkésszel, László atyával és Radnóti Zoltán rabbival.

A zsidó, az ortodox és a katolikus vallás képviselőivel azt vettük sorra, hogy a vallási parancsolatok rendelkeznek-e, és ha igen, miként a haj- és szakállviseletről, a bajuszról, illetve, hogy a papok mennyiben jelentettek mintát a külső megjelenést tekintve is a hívők számára.

A történész vendégekkel áttekintettük a kereszténység előtti hagyományt, megvizsgáltuk a katonai szabályzatoknak a szakáll-, bajusz- és hajviseletre vonatkozó előírásait és ezeknek a civil életre gyakorolt hatását, a népi hagyományt, a XX. század jellegzetes férfiúi megjelenési mintáit.

Comments are closed.