Forrás: Magyar Rádió

Több százmilliós csalás a második világháborús kárpótlás kapcsán

2004. november 17., szerda 12:19

260 olvasás

Kisebbségi önkormányzati képviselők, ügyvédek és közjegyzők is érintettek az osztrák Megbékélési Alap által folyósított roma holokauszt kárpótlással kapcsolatos visszaélésekben – tájékoztatta a legfőbb ügyész a kárpótlást vizsgáló eseti bizottságot.

Négy ügyben már vádat emelt az ügyészség, és több ember előzetes letartóztatásba került.

Tíz megyében, 13 ügyben indult nyomozás csalás és okirat-hamisítás gyanújával – tájékoztatta a parlamenti bizottságot a legfőbb ügyész. Polt Péter elmondta: becslések szerint több százmillió forint került illetéktelenek kezébe az osztrák szervezet kiutalásából.

Az ügy előzménye az, hogy a magyar és az osztrák kormány négy évvel ezelőtt megállapodást kötött, amely alapján kárpótlást kaphatnak a második világháború alatt Ausztria területére hurcolt zsidó és roma kényszermunkások, üldözöttek vagy örököseik. Az összeg bizonyos esetekben meghaladhatja az egymillió forintot is.

Az első években alig több mint kétezren jelentkeztek, később viszont ugrásszerűen megnőtt az igénylők száma. Ez keltett gyanút, és ezután kezdődtek a vizsgálatok, amelyekből kiderült, hogy a formanyomtatványok valótlan adatokat tartalmaznak.

Mint Polt Péter elmondta: bizalmi elven működött a kárpótlás, vagyis hitelesítő dokumentumok nélkül, hiszen ezeket sok esetben most már lehetetlen is beszerezni. Két tanú és egy kisebbségi önkormányzati képviselő aláírásával igazolva lehetett beadni a formanyomtatványokat.

A kérelmeket valótlan nyilatkozatok alapján közjegyzői okiratba foglalták, és ezeket terjesztették fel a magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványon keresztül az Osztrák Megbékélési Alaphoz, amely ezután több millió forintot fizetett ki jogtalanul.

Olyan személyeket is fölterjesztettek kárpótlásra, akik erre nem voltak jogosultak. Később ők maguk tettek rendőrségi följelentést, amikor azt vették észre, hogy néhány ezer forintot kaptak csupán. De olyanok is voltak a jogosulatlan kérelmeket aláírók között, akik tudtak a bűncselekményről és részt vettek a csalásban.

A félrevezetettek többnyire idős emberek voltak, akiktől az elkövetők személyi igazolványaikat és nyilatkozataikat azzal csalták ki, hogy egy jótékonysági szervezet munkatársai, akik segélyeket intéznek nekik.

Négy ügyben már vádat emelt az ügyészség és több embert előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság – mondta Polt Péter.

Kádár Dóra

Comments are closed.