Forrás: Magyar Rádió

Mose Kacav tiszteletére kaserolták Ferenc József ezüst étkészletét

2004. november 17., szerda 11:47

Néhány héttel ezelőtt, amikor az izraeli államelnök, hivatalos látogatást tett Ausztriában, ahol az államelnök, Heinz Fischer, vendégül látta izraeli kollegáját a Hofburgban – elővették tiszteletére Őfelsége az apostoli király, ezüst étkészletét.

És ha még nem lenne elég – oda is adták a féltve őrzött étkészletet egy nagy szakállas rabbinak, hogy kaserolja őket.

(Kaserolni annyit jelent, mint kóserrá, vagyis alkalmassá tenni – hogy egy vallásos zsidó használhassa őket. Evőeszközöknél ez rendszerint úgy történik, hogy forró vízben megmártják a kanalakat és villákat, stb.).

Kacav elnök egy vallását betartó zsidó. Ezenkívül szerte a világon a diplomata udvariasság megkívánja hogy a vendéglátók gondoskodjanak kóser ételekről és evőeszközökről ha egy izraeli hivatalos személyiségről van szó – még akkor is, ha az hivatalosan nem is vallásos.

Ennek okán az elnöki hivatal felkérte a bécsi Habad kirendeltséget, kaserolják az ősi ezüst eszcájgokat. Erre Jichák Niazov rabbi, a bécsi Habad-Bucharai hitközség szellemi vezetője lett felkérve, aki a munkát el is végezte. Niazov szerint a munka nagy elővigyázatosságot igényel, mert az ezüstnek „nem tesz jót” a forró víz. Az általában egynapos munka itt három napig tartott, mivel a kanalakat, késeket és villákat egyenként tették a forró vízbe, ügyelve, hogy meg ne sérüljenek. Mivel a kínai porcelán tányérokat és tálakat nem lehet kaserolni – ezek helyett ujjat vásárolt a felelős kaitering cég, amely maga készítette el az ünnepi menü fogásait is.

Jellemző, hogy illetékesek nem a bécsi hitközség, hanem a habadhoz fordultak, a kaserolás kényes problémájával.

Comments are closed.