Forrás: Magyar Rádió

90 éves a világhírű amerikai zsidó segélyszervezet: a Joint

2004. november 17., szerda 11:57

A világhírű amerikai zsidó segélyszervezet, a Joint Distribution Committee – népszerű nevén Joint – most ünnepli fennállásának 90 évfordulóját, mégpedig egy Moszkvában megrendezett kiállítással. Itt képekben és tablókon mutatják be, mit tett a Joint az elmúlt évtizedekben.

1914-ben alapították amerikai zsidó filantrópok a szervezetet, amely eredeti célja szerint az első világháborúban nehéz helyzetbe került orosz, lengyel, lett és litván zsidóság megsegítése volt. Akkoriban árvaházakat, zsidó kórházakat és cionista átképző táborokat támogatott. Később a szovjetek cionista kémkedéssel vádolták a Jointot és betiltották működését a Szovjetunióban, 1930 és 1989 között.

Ebben az időszakban a Joint nemzetközi segélyszervezeteken keresztül küldött segítséget az orosz zsidóknak. Ma a Joint 100 ezer idős zsidót segít élelmiszer csomagokkal és gyógyszerrel Oroszországban és további negyedmilliót a Fák országaiban. Kelet-Európában, Így Magyarországon is működik ma Joint, azonban csaknem kizárólag az idősebb Soában életben maradt nemzedéket támogatja anyagilag.

Akik bírálják működését, hiányolják a Joint segítségét kulturális és vallási célok elérésében. „Nemsokára csak 90-100 éves zsidók lesznek Magyarországon, mert a fiatalabb korosztályok menekülnek a zsidóságtól” – mondja B. Zoltán, egyetemi hallgató, aki panaszkodik, hogy a Joint nem segíti a fiatalokat, „akik zsidók akarnak maradni”. Egy másik, pedagógus az egyik zsidó iskolában, arról beszél, hogy a Joint Magyarországra „elvből” olyan igazgatókat küld, akik nem tudnak magyarul és így nincs közvetlen kapcsolatuk a magyarországi zsidókkal.

Comments are closed.