Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Gyertyafényes edzés

Matthäus csak a vb-selejtező előtt hirdeti ki a kezdőcsapatot

2004. november 17. (20. oldal)

Róth Ferenc

L A B D A R Ú G Á S

Ma 19.30-kor Máltán lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott, hogy a 8. selejtezőcsoportban megvívja sorrendben negyedik találkozóját a 2006-os németországi vb-indulásért. A Ta’Qaliban rendezendő összecsapás rendkívül fontos, hiszen csak a győzelem adhat reményt arra, hogy az együttes optimistán várhassa a jövő tavaszi folytatást.

Málta egyelőre szép és kedves a számunkra, hiszen az időjárás tavaszi hangulatot idéz – 20 fok körüli a hőmérséklet -, még akkor is, ha néha csöpörög az eső. Nem lehet panasz az elhelyezésre sem, a fővárosban, La Valettában található Hotel Hilton tökéletes, így aztán az edzések után gond nélkül pihenhetnek a játékosok, ami különösen a nagy ingázókra, az idegenlégiósokra fér rá. Többen ugyanis kemény bajnokit játszottak a hét végén. Köztük Gera Zoltán is, aki a West Bromwich színeiben volt vesztes csapat tagja. A csapatkapitány, miután „megfogta” őt a londoni közlekedés, s lemaradt az eredetileg tervezett járatról, csak hétfőn este érkezett meg Máltára.

A többiek viszont gyakoroltak. Elvégezték a feladatokat, bár Lothar Matthäus szerint finoman fogalmazva sem ideális pályaviszonyok mellett. A helyi szövetség edzőpályáján tartott tréning gyertyafényes volt, alig-alig világítottak a reflektorok. Ganczer Gábor, az MLSZ sajtófőnöke elmondta, hogy a német szakember szóvá is tette ezt az edzés után – meg a pálya talajának a minőségét is -, így aztán tegnap délben már egy másik stadionban gyakorolt a keret.

A szövetségi kapitány három edzést is tartott (tart) a máltai napok során, amire elsősorban azért van szükség, mert végre „élőben” is láthatja a kiválasztottjait, másrészt pedig azért, mert Gerára, mint rendesen, kulcsszerep vár az összecsapáson, s ő csak hétfőn este futott be.

Nemcsak a pályát kritizálta Matthäus, hanem a magyar szövetséggel szerződésben álló kereskedelmi csatornát, az RTL Klubot is, amelyik megvásárolta a vb-selejtezők közvetítési jogát. Mint ismeretes azonban, a máltai találkozót nem egyenesben közvetíti, csupán felvételről (egy esti hír szerint a jogtulajdonos RTL Klub hozzájárult, hogy az egyelőre még kevés háztartásban fogható Sport2 élőben közvetítse a mérkőzést) 21 órai kezdettel, amikor a selejtező már majdnem véget ér&

– Nem rejtem véka alá a felháborodásomat, mert számomra érthetetlen, ami történt. Az RTL Klub nem úgy cselekszik, nem azt teszi, ami egy élő szerződés ismeretében elvárható lenne tőle. Elfogadhatatlan, és sok-sok szurkoló számára sértő, hogy egy bármikor levetíthető sorozat megelőzzön egy élő közvetítést. A csatornának élőben kellene sugároznia a selejtezőnket, különösen akkor, ha a televízió és a magyar futball egyaránt a fiatalokra épít& Az pedig abszurd, hogy Németországban a DSF-en bárki élőben láthatja a magyar válogatott meccsét, miközben a mi szurkolóinknak egészen mást sugároznak.

Egyet kell érteni a kapitánnyal, azzal a megjegyzéssel, hogy a mondandóját akár a jövő évi selejtezőkre is jegelheti. Mert a márciusi, Bulgária elleni hazai mérkőzés kezdési időpontját sem a szappanoperákhoz és a semmitmondó kora esti hírműsorokhoz igazítják majd. Kérdés persze, mi szerepel a szerződésben&

A lényeg azért a focin van, amely-lyel kapcsolatban csak egyetlen vélemény hallható játékos és vezető szájából egyaránt. Az, hogy nyerni kell, mert vajon melyik ország válogatottja ellen növeljük a pontjainkat, ha nem a világranglistán szinte jegyzetlen (132.) Málta ellen. Ennek tükrében a papírforma vendéggyőzelmet ígér, hozzátéve azonban mindig azt, amit a kapitány is hangoztat: a kötelező a legnehezebb.

A német szakember nem is kapkodja el a döntést, még nem jelölte ki a kezdőcsapatát. Azt majd csak a találkozó előtt árulja el, hogy kik futnak ki a Nemzeti Stadion gyepére a finn Asumaa bíró vezetésével.

A 8. csoport állása: 1. Svédország 9, 2. Bulgária 7 (9-4), 3. Horvátország 7 (6-2), 4. Magyarország 3, 5. Izland 1, 6. Málta 1.

Az U21-es labdarúgó-válogatott 2-0-s győzelmet aratott Máltán az Európa-bajnoki selejtező 8. csoportjában. U21-es Európa-bajnoki selejtező, 8. csoport: Málta-Magyarország 0-2 (0-2), Xevkija, 300 néző, v.: Csikun (fehérorosz). Gólszerző: S. Bajada (28., öngól), Tisza (38.). A csoport állása: 1. Horvátország 9 pont/3 mérkőzés, 2. Izland 6/4 (6-4), 3. Magyarország 6/4 (4-3), 4. Svédország 6/4 (4-6), 5. Bulgária 3/3 (3-5), 6. Málta 3/4 (2-5).

A program. 1. csoport: Örményország-Románia, Macedónia-Csehország, Andorra-Hollandia. 2. csoport: Grúzia-Dánia, Törökország- Ukrajna, Görögország-Kazahsztán. 3. csoport: Oroszország-Észtország, Liechtenstein-Lettország, Luxemburg-Portugália. 4. csoport: Ciprus-Izrael. 7. csoport: Belgium-Szerbia-Montenegró, San Marino- Litvánia. 8. csoport: Málta-Magyarország. Dél-amerikai selejtezők: Ecuador-Brazília, Kolumbia-Bolívia.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.