Forrás: Magyar Rádió

Egy sor kérdést tisztázni kell a palesztin választásokig

2004. november 14., vasárnap 12:39

140 olvasás

A palesztin autonómia területén január 9-éig választásokkal döntik el, ki lesz a Palesztin Hatóság vezetője, vagyis a miniszterelnök – jelentette be Ahmed Korei, a jelenlegi kormányfő. A törvényeknek megfelelően 60 napon belül megrendezésre kerülő választások előtt azonban több kérdést is tisztázni kell.

Az egyik gond Kelet-Jeruzsálem helyzete. Az izraeli Haaretz újság értesülései szerint, az Egyesült Államok illetékesei a palesztin vezetéssel együtt azt szorgalmazzák, hogy Kelet-Jeruzsálem palesztin lakói is részt vehessenek a voksoláson. Az oslói egyezmény szerint a kelet-jeruzsálemiek szavazhatnak a Palesztin Hatóság ügyeiben, de az izraeli kormány megosztott a kérdésben aszerint, hogy Kelet-Jeruzsálemet Izrael vagy a Palesztin Hatóság részének tekintik-e. Az 1967-ben elfoglalt Kelet-Jeruzsálem lakóinak felemás az izraeli állampolgársága, a helyhatósági választásokon szavazhatnak Jeruzsálem ügyeiben, de az izraeli országos választásokon nem vehetnek részt.

Egy másik ellentmondásos kérdés Marvan Barguti személye. A 45 éves Barguti igen népszerű a palesztinok körében, a közvélemény-kutatások szerint magasan a legtámogatottabb jelenlegi palesztin politikus, a választások egyik komoly esélyese. Marván Barguti azonban terrormerényletekben való részvételért egy izraeli börtönben, egy magánzárkában raboskodik, mivel ötszörös életfogytiglani büntetésre ítélte egy izraeli bíróság.

Az Amerikában állomásozó izraeli nagykövet bejelentette, hogy Izrael esetleges megválasztása esetén sem engedné szabadon, de belügyminiszter azt nyilatkozta az egyik izraeli újságnak, hogy esetleg elképzelhető szabadon engedése, ahogy számos más terroristát is szabadon engedtek a fogolycserék során.

Az Arafat nevével fémjelzett Fatah mozgalom amúgy a 9-i választáson Mahmud Abbaszt, a Palesztin Felszabadítási Szervezet új vezetőjét jelöli az elnöki posztra. Közben a Fatah és a PFSZ közös tanácskozásán Ahmed Korei miniszterelnököt nevezték ki a palesztin biztonsági tanács új elnökévé. A testületet korábban szintén Jasszer Arafat vezette.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.