Forrás: MNO

Arafat utóda amerikai ügynök?

Vádak és lövöldözés a gyászszertartáson

2004. november 15. 13:01

Orosz Zoltán

Több palesztin vezető is a közrend helyreállítását sürgeti a Mahmud Abbász jelenlétével elégedetlen fegyveresek tegnapi lövöldözése kapcsán. A hivatalos palesztin források szerint nem merényletkísérletről van szó. A szemtanúk Abbász-ellenes jelszavakat hallottak. Az elkövetőkről nem tudni semmit, pedig fedetlen arccal nyitottak tüzet.

Két ember meghalt, négy pedig megsebesült tegnap abban a lövöldözésben, amely a Jasszer Arafat gyászszertartása alkalmából felhúzott sátorban tört ki. A tűzpárbaj akkor tört ki, amikor felfegyverkezett palesztinok berontottak a sátorba és elkezdtek lövöldözni. Az akció állítólag Mahmúd Abbász, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) mérsékeltnek számító új vezetőjének jelenléte elleni tiltakozás volt. Abbász, a palesztin elnökválasztáson a PFSZ fő erejét adó Fatah hivatalos jelöltje.

A Reuters hírei szerint Abbásznak nem esett bántódása; a politikust testőreinek sikerült kimenekítenie. Két testőre azonban halálos lövést kapott.

A sátorban tartózkodott Mohamed Dahlán, az Abbászhoz közel álló volt palesztin biztonsági főnök is. A sátorba berontó fegyveresek szemtanúk beszámolói szerint azt kiáltozták: „Abbász és Dahlán az amerikaiak ügynökei”.

Az AFP hírügynökség beszámolt arról, hogy a történtekre reagálva Száeb Erekát, az Izraellel folytatott béketárgyalásokért felelős palesztin miniszter azt mondta: a palesztin területeken helyre kell állítani a törvényességet és a közrendet. Hozzátette: az erőszak és anarchia elhatalmasodásának megelőzésére mindenképp meg kell rendezni az elnökválasztást 60 napon belül. A politikus ehhez az Egyesült Államok segítségét kérte a CNN hírtelevíziónak adott interjújában. Erekát azt várja Bush elnöktől, hogy érje el: az izraeli hadsereg vonuljon ki Gázából és Ciszjordániából, polgári megfigyelőkre cserélve katonáit, így biztosítva a hiteles és szabályos választásokat. Véleménye szerint a választás elmaradása tovább növelné a zűrzavart. A tegnapi lövöldözés kapcsán az izraeli televíziónak az nyilatkozta: nem gondolja, hogy a támadók meg akarták ölni Mahmud Abbászt.

A Palesztin Felszabadítási Szervezet megtámadott új vezetője is a biztonsági helyzet stabilizálását sürgette. Saul Moszab izraeli védelmi miniszter pedig egyetértett azzal, hogy a választásokat mindenképp meg kell tartani.

Egyelőre nem ismert, ki követte el a támadást. A helyszínen tartózkodók nem voltak hajlandóak arról beszélni, felismertek-e bárkit is az akció során. Sőt, Abbász maga arról beszélt, hogy nem merényletkísérletről van szó, mivel a spontán kitört lövöldözés nem felé irányult. Ugyanakkor szemtanúk szerint a lövöldöző fegyveresek Abbász-ellenes jelszavakat kiáltoztak.

A 30-40 fegyveres egyike sem viselt az arcát eltakaró maszkot. A rendőrség viszont nem volt hajlandó tájékoztatást adni arról, vettek-e őrizetbe bárkit a történtek után. A al-Aksza Mártírjai (Arafat halála óta Jasszer Arafat Mártírjai) nevű, a Fatahhoz kötődő radikális fegyveres szervezet tagadta, hogy ők küldték volna a fegyvereseket, és a Dzsihád, valamint a Hamasz nevű szervezetek is elítélték a támadást. Egyes források hozzáteszik: az al-Aksza Mártírjai nevű csoport meg nem nevezett idegen zsoldosok támadását emlegeti.

Közben a megszállt területeken újra csak fegyvertelenül láthatják el feladataikat a palesztin rendőrök. Izrael a hétvégére, Arafat temetésének biztosítása érdekében engedélyezte a palesztin rendőröknek a fegyverviselést, amit most visszavontak. Izrael ugyanis mindenkit terroristának titulál, aki ezeken a területeken fegyvert visel, kivétel saját katonáit és telepeseit.

Elemzők szerint az incidens jelzi, hogy az Arafat halála által hátrahagyott hatalmi vákuumot a különböző palesztin frakciók akár fegyverrel is készek a magukra javára fordítani. A Palesztin Hatóság területén január kilencedikén tartanak választásokat.

(Reuters, AFP)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.