Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Abbász követheti Arafatot

Januárban választhatnak elnököt a palesztinok

2004. november 15. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

Január 9-én tartják meg a palesztin elnökválasztást – jelentette be tegnap Ramalláhban Rauhi Fattúh, a Palesztin Hatóság átmeneti elnöke. Fattúh elmondta, hogy a jelöltállítás hivatalosan november 20-án kezdődik, és tizenkét napig tart majd. Folytatják majd a választási névjegyzékek

összeállítását, hogy ezeken azok is szerepelhessenek, akik az év során korábban megkezdett regisztráció alkalmával kimaradtak. Az elnökválasztáson a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) fő erejét adó Fatah hivatalos jelöltje Mahmúd Abbász, a PFSZ új vezetője. Mint azt egy neve elhallgatását kérő palesztin illetékes közölte: Mahmúd Abbászt, mozgalmi nevén Abu Mázent a Fatah központi bizottsága tette meg elnökjelöltté két nappal Arafat temetése után.

Szintén vasárnap Ahmed Korei miniszterelnököt jelölték ki a palesztin nemzeti biztonsági tanács élére – mondták palesztin források. Ezt a posztot haláláig szintén Arafat töltötte be. Este palesztin fegyveresek rontottak be Gázában a Jasszer Arafat halála miatti gyász megülésére felállított sátorba és lövéseket adtak le tiltakozásul a palesztin vezető mérsékelt utódja, Mahmúd Abbász jelenléte miatt. A lövöldözés két ember életét kioltotta és többeket megsebesített – számoltak be szemtanúk és kórházi források.

Meghalt Fathi Arafat, a minap elhunyt Jasszer Arafat palesztin elnök 71 éves öccse – közölték vasárnap izraeli források. Rákbetegség végzett vele. Fathi Arafat orvosként a Vörös Félhold Társaság nemzetközi segélyszervezet palesztin tagszervezetének vezetője volt. Két héttel korábban ismertté vált, hogy már egy ideje súlyos állapotban feküdt, és kezelést kapott abban a kairói kórházban, amelyet ő alapított és vezetett.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.