Forrás: Magyar Rádió

Tüntetések Berlinben Jeruzsálem napján

2004. november 13., szombat 12:41

221 olvasás

A nagy összetűzések hétvégéje. Legalábbis erre számítanak Berlinben és néhány kelet-németországi városban a hatóságok, ugyanis radikális iszlámisták, valamint szélsőjobboldaliak, ellentüntető fiatalok fognak állítólag összecsapni.

Az ok, hogy most ünneplik Jeruzsálem napját, amely a palesztinokat világszerte a megszállásra emlékezteti. Nyugat-Berlin központjának közelében nagy Izrael-ellenes tüntetést jelentettek be, de a hatóságok ezt az egészet antiszemitának minősítik és jelezték, hogy ha olyan jelszavak hangzanak el, minthogy halál a zsidókra, vagy halál Izraelre, akkor a legkeményebben be fognak avatkozni.

Ehhez a tüntetéshez kívánnak csatlakozni szélsőjobboldaliak is, ugyanakkor ugyanabban a körzetben ellendemonstrációra gyűlnek össze baloldaliak, közöttük olyan mohamedán és más szervezetek, amelyek igenlik Izrael létjogosultságát, ugyanakkor egy Izrael melletti palesztin államot is akarnak és legfőképpen az antiszemitizmus és az újfasizmus ellen vannak.

Eközben a német sajtó sokat cikkezik arról, hogy – idézet – teljesen fölöslegesen utazott német küldöttség Arafat búcsúztatására Egyiptomba, mert a delegáció tagjait, élükön Fischer külügyminiszterrel nem engedték a gyászolók közé. A repülőtéren várakoztatták őket, kiabáltak és úgy bántak velük, köztük a német politikai élet egykori arabbarát vezető személyiségével, a tolókocsiba kényszerült 82 éves Hans-Jürgen Wischnewskivel, mint valamiféle tüntetőkkel.

Fischer külügyminiszter azonban kijelentette, hogy Arafat búcsúztatója akkora biztonsági kihívást jelentett, hogy azt más országokban sem tudták volna sokkal jobban kezelni és ő nem is haragszik ezért az egyiptomi hatóságokra.

Zentai Péter (Berlin)

Comments are closed.