Forrás: Magyar Rádió

Palesztin elnökválasztás hatvan napon belül

2004. november 13., szombat 11:32

123 olvasás

A palesztin kormányfő a békéért tett erőfeszítések folytatására szólított fel. Ahmed Korei egy nappal Arafat elnök ramallahi temetése után hangsúlyozta, hogy ha megvan a politikai akarat, akkor rövid idő alatt egyezségre lehet jutni.

Hangsúlyozta, hogy mindenképpen január 9-e előtt akarják megtartani az elnökválasztást. A palesztin miniszterelnök Javier Solanával, az Unió külügyminiszterével folytatott megbeszélése után elmondta, hogy a tervek szerint legkésőbb jövő áprilisig megtartják a parlamenti választásokat is.

Az Arafat utáni palesztin vezérkar megválasztása több szokatlan kérdést is felvet.

A Fatah új vezetője, Faruk Kadumi nem fogadta el az oslói békefolyamatot, és a „90-es években nem költözött át Tuniszból a PFSZ többi vezetőjével a palesztin autonómia területére. Bár az utóbbi években nem játszott fontos szerepet a palesztin döntésekben, ismét előtérbe került Arafat betegágyánál Párizsban, és a Fatah vezetésével úgy tűnik, fontos szerepet fog játszani az Arafat utáni időszakban.

Ő maga, legalább is egyelőre, nem nyilatkozott arról, hogy a palesztin területekre költözne, miközben az általa vezetett szervezet tagságának döntő része ott él.

Egy másik érdekes kérdés Marvan Barguti megválasztása, megválaszthatósága. A fiatalabb gárdához tartozó 45 éves Barguti roppant népszerű a palesztinok körében, a közvélemény-kutatások szerint magasan a legtámogatottabb palesztin politikus. Az elnökválasztás egy komoly esélyese lehet, vagy csak lehetne. Marvan Barguti ugyanis terrormerényletekben való részvételért egy izraeli börtön magánzárkájának foglya, ötszörös életfogytiglani büntetésre ítélte egy izraeli bíróság.

Dani Ajalon, Amerikában állomásozó izraeli nagykövet bejelentette, hogy Izrael esetleges megválasztása esetén sem engedné szabadon.

MR, Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.