Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Változik az alkotmány?

Az arab sajtó Washingtonban is keresi az elnök gyilkosát

2004. november 13. (8. oldal)

Munkatársainktól

Arafat temetésének napján már nyíltan keresik az elnök bankszámláin állítólagosan rejtőző óriási összegeket. A kutatásba a nemzetközi sajtó is bekapcsolódott, amely ráadásul tudni véli, hogy a hatvan napon belüli palesztin elnökválasztást a mostani vezetés tagjai fogják végrehajtani.

A palesztin alkotmány szerint hatvan napon belül népszavazást kell tartani abban az esetben, ha a Palesztin Hatóság vezetője meghal vagy tartósan képtelen ellátni feladatát. Ez idő alatt a palesztin törvényhozó tanács elnöke irányítja a hatóságot. Az al-Ajjam című palesztin újság úgy értesült, ezt a kitételt módosíthatják az Arafat utáni vezetés tagjai. A módosítás az újság szerint abban állna, hogy nem a nép szavazná meg Arafat utódját a Palesztin Hatóság élére, hanem a törvényhozók maguk választanának új elnököt. Az újság hozzátette, a tárgyalások az alkotmánymódosításról csak két hét múlva kezdődhetnek meg.

Az arab sajtó közben kutatja a legendás Arafat-milliárdokat, s az al-Raj Aláam című kuvaiti lap a titkok tudójaként egy bizonyos Hálid Szalámot nevezett meg. Az eredetileg Muhammad Rasíd néven született iraki kurd, aki nagyon régóta kíséri Jasszer Arafatot, az elnök gazdasági tanácsadója volt. A lap úgy tudja, Szalám fektette be a PFSZ, illetve a Palesztin Hatóság pénzét a világ számos pontján, és pontosan tudja, hol találhatók az eltűnt összegek. Az érintett közölte, semmiféle titkos bankszámla nem létezik. Az újság hozzátette, Arafatnak valóban nem lehetett nagy mennyiségű pénze, mivel 1990-ben, mikor a palesztin elnök támogatta Szaddám Huszein iraki diktátort, Washington befagyasztotta a PFSZ-számlákat. Az al-Watan szaúdi lap ugyanerről a témáról azt írta tegnapi számában, hogy titkos megegyezés körvonalazódik Amerika és a palesztin vezető környezetében élők között. Állítólag Washington nyomást gyakorol a palesztinokra, hogy ne nagyon kutassák Arafat halálának okait, cserébe megkeresi a legendás összegeket, és annak egy részét átutalja az új vezetőknek. A lap úgy tartja, hogy Jasszer Arafatot egy izraeli megbízásból dolgozó palesztin ölte meg méreggel. A lap által idézett forrás szerint az Egyesült Államok nyomást gyakorolt arra a kórházra is, amelyben a palesztin elnököt kezelték, hogy napjában többször nyilatkozzanak Arafat állapotáról. Eközben – az újság szerint – a nagyvilág nem foglalkozik a valódi kérdéssel, azaz a titokzatos betegséggel, amely végzett Arafattal. Washington egyébként az al-Watan szerint arra kérte a párizsi kórházat, hogy ne boncolják fel a palesztin vezetőt.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.