Forrás: Hírtv

Hatvan napon belül lesz palesztin elnök

Dátum: 2004. Nov. 13., Saturday, 17:53

Rovat Külföld

A palesztin miniszterelnök azt ígérte, hogy a törvényeknek megfelelően hatvan napon belül, még január 9-e előtt megtartják az elnökválasztást. Ahmed Korei hozzátette: a tervek szerint legkésőbb jövő áprilisig megrendezik a parlamenti választásokat is.

Egy nappal Jasszer Arafat temetése után a palesztin területeken megnyugodtak a kedélyek. A negyvennapos gyász kezdetén sokan már napkeltétől elzarándokoltak elhunyt vezetőjükhöz. A rámalláhi sírnál együtt imádkozott Ahmed Korei kormányfő, Rauhi Fattúh ideiglenes elnök, Mahmúd Abbász volt kormányfő, a PFSZ új vezetője és Naszír al-Kidva, a palesztinok ENSZ-képviselője. A palesztin vezetők üdvözölték az amerikai és a brit politikusok a palesztin állam létrehozásával kapcsolatos kijelentéseit.

‘Azt üzenem az amerikai adminsztrációnak, Izraelnek, és a világnak, hogy olyan időszak következik, amelyet komolyabban kell venniük. A palesztinoknak és az izraelieknek joguk van létezéshez és a békéhez. Ezért ha mindenki eltökélt ennek megteremtésében, nagyon rövid időn belül elérhetjük.’ – mondta a palesztin miniszterelnök.

A palesztin miniszterelnök Rámalláhban Javier Solanával tartott megbeszélését követően elmondta: úgy tervezik decemberben helyhatósági, 2005 első negyedévében pedig parlamenti választást tartanak a palesztin területeken. Az elnökválasztás pontos időpontjáról a muzulmán böjti hónapot lezáró háromnapos ünnep után hoz döntést a kormány.

***

A palesztin lakosság szemében a legnépszerűbb politikus Marwan Barguti, a 2000-ben megkezdett második intifáda egyik legmeghatározóbb személyisége, a Fatah vezetője. Barguti azonban 2002 óta, terrorcselekmények vádjával egy izraeli börtönben ül, a zsidó állam vezetői pedig többször, kategorikusan elutasították, hogy a palesztin politikus szabadonbocsátásáról tárgyaljanak. Ahmed Korei, palesztin kormányfő ennek ellenére bejelentette: Barguti indulhat a választáson, bár az kérdés, hogy valóban betöltheti-e az elnöki posztot, amennyiben megválasztják.

Izrael és a Palesztin hatóság álláspontja nem egyezik abban sem, hogy a kelet-Jeruzsálemben élő palesztinoknak joga van-e részt venni a választáson. Szilvan Shalom, izraeli külügyminiszter kijelentette: Jeruzsálem Izrael fővárosa, és a jövőben megalakuló Palesztin államnak nem lesz része. Az itt élő arabok ezért nem számítanak palesztin lakosnak.

Az ENSZ 1947-es határozata értelmében azonban a város nemzetközi területnek számít, az Oslói egyezmény pedig egyértelműen kimondja, hogy a kelet-jeruzsálemi arabok résztvehetnek a palesztin hatóságot érintő választásokon. Ez a legutóbbi referendum alkalmával, 1996-ban meg is történt. A zsidó állam mindazonáltal izrael részének tartja Jeruzsálemet, bár ezt egyetlen külföldi ország sem ismeri el.

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=33759

Comments are closed.