Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Eltemették Jasszer Arafatot

2004. november 13. (1. oldal)

Hírösszefoglaló

Eltemették tegnap a ciszjordániai Ramalláhban Jasszer Arafat palesztin vezetőt a bánat, a gyász kitörésének kaotikus jelenetei és szinte folyamatos lövöldözés közepette. A szertartás közben bomba robbant, többen életüket vesztették.

Arafat sírhelye a Mukata épületegyüttes, ahol elnöki hivatalában utolsó éveit töltötte, az izraeli hadsereg katonái által körülzártan, gyakorlatilag házi őrizetben, politikai cselekvőképességében erősen korlátozva, szinte megbénítva. A palesztinok ideiglenesnek tartják ezt a nyughelyet. Noha a muzulmán hagyomány a koporsó nélküli temetkezést részesíti előnyben, mégis kőkoporsóba helyezték most a holttestet, hogy könnyebben kiemelhető legyen később egy jeruzsálemi újratemetéshez. A palesztinok távoli terve szerint a kelet-jeruzsálemi al-Aksza mecset lesz Arafat végső nyughelye, ha a körülmények majd valaha lehetővé teszik ezt.

Palesztin biztonsági erők levegőbe leadott riasztólövésekkel próbálták visszaszorítani az Arafat nevét skandáló hatalmas tömeget, amely megpróbált közel férkőzni az elhunyt politikus, államférfi koporsójához. A jelszavakat skandáló tömeg “vérét és lelkét” ajánlotta Abu Ammar (ez volt Arafat mozgalmi neve) eszméinek megvalósításáért.

A temetéssel egyidejűleg tartott imán részt vettek az új palesztin vezetők is, köztük Abu Abbász (Abu Mazen), a Palesztinai Felszabadítási Szervezet feje, Ahmed Korei (Abu Ala) miniszterelnök és Rauhi Fattúh, a Palesztin Hatóság ideiglenes elnöke.

Bővebben a 8. oldalon

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.