Forrás: Magyar Rádió

Bush és Blair az önálló palesztin állam mellett tette le a voksot

2004. november 12., péntek 18:20

295 olvasás

A közel-keleti béketeremtés új lehetőségeiről, az afganisztáni választásról és az iraki helyzetről tárgyalt, illetve sajtótájékoztatóján erről beszélt az amerikai elnök és a brit kormányfő.

A szabadság megvédése és a demokrácia elősegítése érdekében most az a feladatunk, hogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és egész Európa közösen, együttesen cselekedjék – mondta az amerikai elnök. George Bush szerint a közel-keleti térség békéjének megteremtése az egész világ érdeke. Ebbe a béketeremtésbe illeszkedik a közép-keleti Afganisztán megrendezett választás, amely Bush szerint remek válasz volt a cinikusoknak és a szélsőségeseknek, és ebbe a béketeremtési folyamatba illeszkedhet a palesztin-izraeli megbékélés is.

Bush és Blair a két állam ideája mellett tette le a voksot, vagyis amellett, hogy Izrael szomszédságában jöjjön létre egy önálló, független palesztin állam is és a két állam békében és biztonságban éljen együtt, egymás mellet.

A brit kormányfő szerint az új palesztin elnök megválasztásával majd valóban új távlatok nyílhatnak meg. Tony Blair hozzátette: ha működőképes palesztin államot akarunk, akkor biztosítanunk kell, hogy ennek a leendő államnak a politikai, gazdasági és biztonsági infrastruktúrája megteremtődjék és működjék is – mondta Blair, aki szintén a nemzetközi közösség összefogásának fontosságát említette és arról beszélt, hogy mozgósítják is majd ezt a nemzetközi közösséget.

Blair és Bush is az Útiterv néven ismertté vált béketerv újbóli felélénkítését ígérte. Ezzel összefüggésben a két politikus a transzatlanti kapcsolatok további erősítésében is egyetértett. Blair szerint Európában „irtózatos vágy és akarat van a transzatlanti viszony újbóli megerősítésére”.

Bush megismételte azt, amit az újraválasztása utáni első beszédében mondott, hogy tudniillik Washington konstruktív együttműködésre törekszik Európával, és azt is bejelentette, hogy beiktatása után, még januárban Európába megy.

Járai Judit (Washington)

Comments are closed.