Forrás: Magyar Rádió

Arafat felesége nem ment el a temetésre

2004. november 12., péntek 18:49

4715 olvasás

A ciszjordániai Ramallahban váratlan gyorsasággal eltemették Jasszer Arafatot. Hírügynökségi jelentések szerint a palesztin vezetők biztonsági okokból döntettek úgy, lerövidítik a gyászszertartást. Előzőleg ugyanis káosz tört ki, amikor leszállt az Arafat koporsóját szállító helikopter.

A biztonsági erők a levegőbe lőve sem tudták szétoszlatni a több tízezres tömeget, négy ember megsebesült. Csaknem egy órán át tartott amíg koporsót a tér egyik oldaláról át tudták vinni a másikra, a temetés helyszínére.

A palesztin vezető földi maradványait kőkoporsóban temették el, hogy ha egyszer Izrael mégis hozzájárul, akkor Arafat kívánságának megfelelően, átvigyék végső nyughelyére, Jeruzsálembe.

Az ima után a tájékoztatási miniszter vezetésével helyezték el a koszorúkat Jasszer Arafat földi maradványai fölé. Sírnak a katonák, a palesztin zászlókat terítik a koszorúkra. Megdöbbentő mindenki számára, hogy Jasszer Arafat felesége, Szuha nem ment el Ramallahba a temetésre, Egyiptomban maradt.

Fél óra elteltével kiürült a sírhely környéke, csak a koszorúk maradtak hátra és Jasszer Arafat nyitott síremléke itt a fenyőfák árnyékában, a főhadiszállás kertjében.

Izraelben amúgy még mindig teljes készültségben vannak a fegyveres erők. Az állami televízió élő adásban közvetítette Arafat temetését.

A Ramallahtól alig félóra autóútra lévő Jeruzsálemben az al-Aksza mecsetnél korábban, a kairói búcsúztatással egy időben, mintegy tízezren vettek részt a pénteki imán, annak ellenére, hogy az izraeli biztonságiak csak nőket és 45 éven felüli férfiakat engedtek a mecsethez.

Közben autóba rejtett bomba robbant Ramallah közelében. A merényletben ketten meghaltak. S kissé megrongálódott Jasszer Arafat síremléke is, amikor a gyászolók egy csoportja felmászott az építményre a ramallahi főhadiszálláson.

MR, Marosi Antal (Ramallah)

Comments are closed.