Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Tony Blair washingtoni küldetése

Közel-keleti békekonferenciát szervez a brit miniszterelnök

2004. november 12. (10. oldal)

Jotischky László (London)

A brit miniszterelnök tegnap találkozott a második elnöki ciklusra megválasztott George Bushsal. A látogatás az első világháború végét jelző fegyvernyugvás évfordulójára esik, amely Nagy-Britanniában a hősi halottak emlékünnepe. Aktuális az emlékezés, hiszen az iraki háború miatt megnőtt az áldozatok száma.

Akkor került sor Tony Blair washingtoni látogatására, amikor a közhangulat meglehetősen kiábrándult Nagy-Britanniában. A legújabb közvélemény-kutatás szerint felére csökkent az iraki beavatkozást helyeslők tábora. Az sem titok, hogy a brit közvélemény jelentős része jobban örült volna, ha Bush helyett Kerryt választják elnöknek.

Blair washingtoni útja azonban nem afféle tisztelgő látogatás. A brit baloldal szélsőségesei szerint a miniszterelnök Bush csatlósa, aki utasítások átvételére utazik Amerikába. Akik ezen a véleményen vannak, megfeledkeznek arról, hogy annak idején a brit kormány – és személy szerint Tony Blair – mindent elkövetett, hogy az amerikaiak a Biztonsági Tanács hozzájárulását kérjék a beavatkozáshoz. A brit miniszterelnök és külügyminisztere minden diplomáciai eszközzel ezt szorgalmazta az európai partnereknél, míg az Atlanti-óceán túlsó partján a Fehér Ház csak nehezen várta ki a remények szertefoszlását, tudniillik, hogy a vállalkozás megkapja az ENSZ áldását. Megfeledkeznek arról is, hogy Blair kritikus hangot ütött meg az amerikai kongresszus két háza előtt mondott beszédében.

Ugyanakkor a brit jobboldal szintén leegyszerűsítő meglátása szerint Blair azért megy Washingtonba, hogy behajtsa a szolgálataiért járó fizetséget. George Bush a választási hadjárat alatt, valahányszor Irakról beszélt, hivatkozott az Amerikában népszerű Tony Blair barátságára és támogatására. Blairnek valóban vannak határozott kívánságai, de ezeket semmi esetre sem ellenszolgáltatás követelése formájában fogalmazza meg. Az ő álláspontja az, hogy az iraki akció a két kormány együttes döntéséből született. Blair kezdettől fogva hangsúlyozta, hogy a terrorizmus elleni hadjárat legfontosabb eleme az izraeli-palesztin viszály békés rendezése. Ebből a célból most azt akarja elérni, hogy Washington vegyen részt egy Londonban tartandó konferencián az izraeli és a palesztin kormány képviselőivel. Blair másfelől szeretné rábírni Busht a kiotói határozat elfogadására.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.