Forrás: Magyar Rádió

Részvétüket fejezték ki a világ vezetői

2004. november 11., csütörtök 6:41

477 olvasás

A világ vezető politikusainak többsége részvétét fejezte ki Arafat halála miatt, és méltatta a palesztin politikust.

A palesztin szervezetek részvétüket hangoztatták vezetőjük halála miatt. A Palesztin Felszabadítási Szervezet közleményében azt hangoztatja, hogy Arafat útját fogja követni a palesztinok ügyéért folytatott küzdelemben.

A Hamasz radikális szervezet is együttérzését hangoztatta. Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű fegyveres szervezet viszont Izrael elleni támadásokat sürgetett, amiért – szavai szerint – a cionisták meggyilkolták Arafatot.

Az Egyesült Államokban egyelőre nagyon visszafogottan kezelik Arafat halálát. George Bush, általános szokásától eltérően, eddig nem jelent meg a sajtó előtt, és csak rövid közleményben adta közre álláspontját. Az elnök részvétét fejezte ki a palesztin elnök halála miatt, amelyet jelentős pillanatnak nevezett a palesztinok történetében. Az amerikai elnök szerint Jasszer Arafat halála után megnyílik az út a közel-keleti béke előtt az elnök helyére lépő új palesztin vezetés révén. George Bush azt mondta: szeretné látni, hogy békében él egymás mellett az izraeli és a palesztin állam. Szerinte erre van esély. Hozzátette, hogy szívesen hozzájárulna ehhez a folyamathoz.

II. János Pál pápa a népe függetlenségéért harcoló vezetőnek nevezte Arafatot, és támogatásáról biztosította a Palesztin Hatóságot.

Közleményben méltatta Jasszer Arafatot az ENSZ főtitkára. Kofi Annan szerint Arafat négy évtizeden keresztül a palesztin nép nemzeti aspirációit jelképezte. Az ENSZ főtitkár közleménye a többi között felidézi, hogy Arafat volt az, aki 1988-ban elismertette a palesztinokkal Izrael állam létét, illetve az Izrael és a leendő palesztin állam közti békességes egymás mellett élést. Annan megemlékezik a „93-as oslói békemegállapodásról is és hozzáteszi: most, hogy Arafat elment, mind az izraelieknek, mind a palesztinoknak még nagyobb erőfeszítésre van szükségük a palesztin önrendelkezés békés megvalósításához.

Joschka Fischer német külügyminiszter részt vesz, Schröder kancellár viszont nem, Jasszer Arafat palesztin elnök búcsúztatásán Kairóban. Schröder a maga részéről rendkívül szűkszavúan beszélt az elhunytról, elismerve, hogy Arafat a palesztin nép jelentős és népszerű vezetője volt. Fischer külügyminiszter a német parlamentben kormányának külpolitikai beszámolójának közepén emlékezett meg csupán Arafatról, de nem a méltatásra, hanem arra helyezte a hangsúlyt, hogy mostantól nagy lehetőségek nyílnak a palesztin állam megalakulására. Szavaival lényegében azt érzékeltette a német diplomácia irányítója, hogy szerinte Jasszer Arafat politikai gyakorlata nem segítette elő azt a Németország által egyedüli lehetőséges békés megoldást a Közel-Keleten, hogy egymás mellett létezhessen egy palesztin és egy zsidó állam. A német parlament tagjai a külügyminiszter ama mondatánál tapsoltak csupán, amikor Fischer kijelentette, hogy a békés megoldás csakis Izrael biztonságának garantálásával jöhetett létre. Az ellenzék vezérszónoka, Wolfgang Schäuble szükségesnek tartotta elmondani, hogy Arafat terrorista volt és hosszú, ellentmondásos út vezetett addig, amíg megkaphatta a Béke Nobel-díjat.

Tony Blair brit miniszterelnök Arafatról, mint a palesztinok hatalmas példaképéről beszélt. Legfontosabbnak azt tartja, hogy újraélesszék a békefolyamatot. A mostani állapot szörnyű a palesztinoknak és az izraelieknek, egyaránt szenvednek a terrorizmustól.

A francia elnök rövid időre megszakította az első világháborút lezáró fegyverszünetre emlékező hivatalos programját és az Arafatot kezelő Párizs környéki katonai kórházba látogatott. Egy héttel ezelőtt még az életben lévő Arafattal találkozott itt, most viszont már csak kegyeletét róhatta le az elhunyt palesztin elnök holttesténél és részvétét fejezte ki a családtagoknak, köztük az özvegynek, Szuha Arafatnak, akit két hét óta most láthattak először a tévéhíradókban a francia nézők. A részvétnyilvánítás után Chirac rövid nyilatkozatot tett. Franciaország természetesen töretlenül folytatja erőfeszítéseit a közel-keleti békéért, amely csakis a palesztin és az izraeli nép jogainak kölcsönös tiszteletben tartásán alapulhat – mondta a francia államfő. Párizst egyébként Michael Barnier külügyminiszter képviseli majd a hivatalos kairói gyászszertartáson. Megszólalt Giscard d”Estaing korábbi elnök is, aki először ismerte el a nemzetközi élet legitim szereplőjének Jasszer Arafatot.

Valamivel visszafogottabban nyilatkozott az Európai Unió külpolitikai főmegbízottja. Javier Solana azt mondta: azzal tiszteleghetünk leginkább Arafat emlékének, ha összefogunk az életképes palesztin állam megteremtéséért, ahogy ezt az Unió által is elfogadott közel-keleti békeútiterv előirányozza. Arafat életútja tükrözte a Közel-Kelet tragikus történelmi fordulatait – hangsúlyozta az Európai Unió külpolitikai főmegbízottja.

Az Európai Unió amúgy Louis Michel volt belga külügyminisztert, a fejlesztési segélyekért felelős leendő európai biztost delegálja az eseményre. Tehát sem a jelenlegi bizottsági elnök, Prodi, sem a jövő héten hivatalba lépő Barroso nem lesz ott Arafat gyászszertartásán. Arafat halálhírére a következőképpen reagált Romano Prodi: Arafat az elmúlt évtizedek közel-keleti történelmének egyik kulcsfigurája volt. Most azt remélem és kívánom, hogy az új palesztin vezetés egyensúlyt találjon jövőbeni szerepét illetően – mondta Prodi és rögtön meg is magyarázta, mit ért ezen a kicsit homályos megfogalmazáson. A bizottság jelenlegi elnöke azzal folytatta, hogy az Európai Unió, amely eddig is jelentős anyagi segítséget nyújtott a Palesztin Hatóságnak, a jövőben is ad majd támogatást, de megpróbál befolyást gyakorolni azért is, hogy valóban demokratikusan választott és átlátható módon működő hatóság képviselje a palesztin nép érdekeit.

Oroszországban együttérzéssel, de különösebb megrendültség nélkül vették tudomásul a palesztin vezető halálát. Putyin elnök méltatta érdemeit, arra azonban vigyázott, hogy – a múlttal ellentétben – semleges hangon, túlzó jelzők nélkül nyilatkozzon.

Tekintélyes nemzetközi formátumú politikus ment el, aki egész életét a palesztin nép igazságos ügyének, illetve elidegeníthetetlen jogának, egy független állam megteremtésének szentelte. Egy olyan állam megteremtésének, amely biztonságos és elismert határok között, békében él Izraellel. Ezt hangsúlyozta Putyin orosz elnök a palesztin vezetőknek írt részvéttáviratában, és súlyos veszteségnek nevezte Arafat halálát a palesztin vezetés és a palesztin nép számára. Méltatta Arafat hozzájárulását az orosz-palesztin baráti kapcsolatok kialakításában is, de minden különösebb lelkendező jelző nélkül. Oroszország ugyanis már régen nem játssza azt a szerepet a Közel-Keleten, mint korábban a Szovjetunió és befolyása a palesztin mozgalmakra nem túl jelentős.

Saeb Erakat fő palesztin tárgyaló Arafat örökségének a palesztin nép egyesítését és a palesztin nemzeti tudat megmaradását tartja.

Saron izraeli miniszterelnök szerint Arafat halála történelmi fordulópontot jelenthet a Közel-Keleten. Az izraeli igazságügyi miniszter azzal reagált, hogy „jó, hogy a világ megszabadult tőle”. Móse Kacav izraeli államfő viszont reményét fejezte ki, hogy Arafat halála után olyan palesztin vezetés alakul, amely új fejezetet nyit az Izraellel való kapcsolatokban.

A magyar kormány és a miniszterelnök nyilatkozatban fejezte ki részvétét a palesztin népnek és Arafat családjának. Ebben méltatják a politikusnak a palesztin nép önrendelkezéséért és az önálló állam megteremtéséért folytatott küzdelmét. A magyar kormány reményét fejezi ki, hogy Arafat céljai a nem túl távoli jövőben megvalósulnak. Magyarország bízik abban, hogy az új palesztin vezetés hozzájárul a közel-keleti konfliktus rendezéséhez. Az Unió tagjaként Magyarország kész részt venni a célkitűzések elérésében – olvasható a kormány nyilatkozatában.

MR, Járai Judit (Washington), Zentai Péter (Berlin), Keleti Miklós (Brüsszel), Nemes Gábor (Moszkva)

Comments are closed.