Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Meghalt Jasszer Arafat

Tízezrek gyászoltak az utcákon a Gázai övezetben · A fegyveresek megtorlást ígértek

2004. november 12. (1. oldal)

Hírösszefoglaló

Párizs mellett, a Clamart Percy katonai kórházban tegnap kora reggel elhunyt Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke. A kórház közölte: a magánéleti jogokra vonatkozó francia törvények értelmében Arafat halálával kapcsolatos részleteket nem tesznek közzé.

Negyvennapos gyászt hirdettek valamennyi palesztin területen. A Gázai övezetben tízezer spontán gyászoló palesztin özönlött az utcára. Arafatot a mai napon a ciszjordániai Ramalláhban, egykori főhadiszállásán temetik el kőkoporsóban, hogy lehetővé tegyék későbbi kihantolását egy esetleges jeruzsálemi végső nyugvóhelyhez. A hivatalos gyászszertartást délelőtt Kairóban, az Arab Liga székhelyén tartják, ahol a külföldi államférfiak leróhatják kegyeletüket.

Izraelt teszi felelőssé Arafat haláláért a Fatah fegyveres szervezete, az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai az Arafat főhadiszállása elleni, három évig tartó ostrom miatt. A radikális palesztin szervezet felszólította harcosait, hogy mérjenek csapást “mindenütt” Izraelre. Ugyanakkor kijelentették, a szervezet ezentúl az Arafat Brigádok néven fog tovább működni. Ugyancsak az Izrael-ellenes támadások folytatását ígérte a másik nagy palesztin csoport, a Hamász. Háled Mesál, a Hamász legfőbb politikai vezetője egyenesen azon véleményének adott hangot, hogy Arafatot megmérgezték.

A palesztin parlament kinevezte ideiglenes palesztin elnökké Rauhi Fattúh parlamenti elnököt. Fattúh legfeljebb 60 napig tölti be posztját, amikor is rendkívüli választásokat fognak tartani. Emellett Mahmúd Abbász volt palesztin kormányfőt választották meg a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) elnökévé, Faruk Kaddumit, a PFSZ politikai osztályának vezetőjét pedig a Fatah vezetőjévé. Kaddumi rögtön közölte, hogy kész tárgyalni Izraellel, de fegyverrel harcolni is ellene, ha szükséges. Marvan Barguti, az egyik legnépszerűbb palesztin politikus izraeli börtönéből azt üzente a népnek, folytassák az intifádát.

Továbbiak a 8., vezércikk a 7. oldalon

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.