Forrás: Magyar Rádió

Kisebb összecsapások és készültség Gázában és Ciszjordániában

2004. november 11., csütörtök 23:38

320 olvasás

A Gázai Övezet és Ciszjordánia városaiban tízezrek gyászolták az utcákon Jasszer Arafatot. A felvonulók az elhunyt elnök fényképeit hordozták körbe, a Koránból olvastak fel, és a levegőbe lövöldöztek.

A Hamász palesztin fegyveres szervezet merényletek sorozatát ígérte. Arafat Fatah mozgalma is az Izrael elleni harc folytatását ígérte. Ennek jelzéseként megtámadtak egy zsidó telepet, a lövöldözésben három palesztin meghalt.

A Gázai-övezetben, illetve Ciszjordániában korábban összesen négy palesztin halt meg, amikor izraeli katonákkal vívott tűzharcokban. Hírügynökségi beszámolók szerint a palesztin autonómia területén igen feszült a helyzet Arafat halála óta, teljes riadókészültségben vannak az izraeli katonák, a palesztin biztonsági szervezetek és a radikális mozgalmak fegyveres csoportjai is.

Fotók: MercuriusA palesztin tömegek az autonómia területén az utcákon tüntetnek és autógumikat égetnek, ami az izraeli illetékeseket aggodalommal tölti el. Rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, útlezárásokat emeltek a nagyobb palesztin települések körül és teljes zárlat alá vették a ’67-ben elfoglalt területeket. Parancsuk szerint az izraeli biztonsági erők a jelenlegi kényes helyzetben megpróbálják elkerülni a konfliktusokat a palesztinokkal.

Az izraeli kormány azt fontolgatja, hogy jó szándékának jeleként szabadon ereszti a fogva tartott palesztin biztonsági foglyokat, vagy legalábbis egy részüket.

Saron azt mondta, hogy Arafat halála fordulópontot jelenthet a Közel-Keleten, ezen kívül reményét fejezte ki, hogy a palesztinok dolgozni fognak a terror megállításán, ami a párbeszéd és a megállapodás előfeltétele. Szilvan Salom izraeli külügyminiszter a katonai rádióban elhangzott szavai szerint Arafat után más lett a térség, és szerinte jobbá vált. Mose Kacav államelnök azt mondta: reméli, hogy a palesztinok hamarosan túllépnek gyászukon, és új vezetőséget választanak, mely képes lesz kisegíteni őket nehéz helyzetükből.

Arafat halálát felhasználva, több jobboldali képviselő is a gázai kivonulás feladását követelte, mivel az szerintük csak a partner hiányában született, és Arafat halálával értelmetlenné vált.

Pénteken, a ramadán utolsó péntekén és Arafat temetésének napján 700 ezer imádkozóra számítanak a jeruzsálemi Templomhegyen, az Al-Aksza mecsetnél. A temetés vallási szertartásait Kairóban tartják, a legfontosabb palesztin vezetők már el is indultak az egyiptomi főváros felé. Félárbócra eresztették Ramallahban a palesztin lobogót, a palesztin vezetés hétnapos teljes gyászt rendelt el, amikor az összes üzletet zárva tartják, és ezen felül negyven napos nemzeti gyászt is tartanak.

Az egyik első hivatalos reakció a magyar származású Tomi Lapidtól, miniszterelnök-helyettestől és igazságügy minisztertől hangzott el az izraeli rádióban. Lapid főleg Arafat terrorral való kapcsolatát hangsúlyozta. Mint elmondta: az izraeliek halála miatt gyűlöltem, és mert nem tette lehetővé a békefolyamat továbbvitelét.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.