Forrás: Hírtv

Búcsú a palesztin elnöktől

Dátum: 2004. Nov. 12., Friday, 13:12

Rovat Külföld

Megkezdődött Jasszer Arafat gyászszertartásának sorozata. A nemzetközi állam- és kormányfők a kairói al-Galá katonai bázison vettek búcsút a palesztin elnöktől. Arafatot ma délután temetik Ramallahban.

Arafat koporsóját először a támaszpont mecsetjébe vitték, ahol Szájed Tantavi sejk, kairó főmecsetjének imámja tartott halotti imádságot. A szunniták legfőbb vallási előljárójának mindössze két perces beszédét követően a külföldi állam- és kormányfők imádkoztak az elhunyt palesztin vezetőért. A ceremónián Magyarországot Somogyi Ferenc külügyminiszter képviselte.

A palesztin zászlóval letakart koporsót az imádságot követően gyászmenet kísérte a támaszpont repülőteréhez. Az elnök holttestét innen Ramallahba szállították, ahol a palesztin nép is búcsút vehet a politikustól. Arafatot a Palesztin Hatóság főhadiszállásán, Mukata területén helyezik végső nyugalomra. Arab vezetők azonban nem léphetnek be az izrael által ellenőrzött területre, ezért volt szükséges, hogy a nemzetközi tiszteletadást Kairóban tartsák.

A szertartás idejére az izraeli biztonsági erőket hadkészültségbe helyezik. Zavargásoktól tartva a zsidó állam lezárta Ciszjordánia és a Gázai övezet határmenti területeit. Arafat halála óta az Izrael által ellenőrzött palesztin területeken a lakosság folyamatos megemlékezéseket tart. Több ezren az utcákon töltötték az éjszakát, Arafat nevét skandálva. A ramallahi szertartás helyszínére palesztin lakosok csak busszal juthatnak el. A zsidó állam vezetése szerint Arafat szertartásán izraeliek is részt vehetnek, azonban ‘csak saját felősségre’.

***

Több ezer palesztin gyászoló hatolt be a déli órákban a ciszjordániai Rámalláhban Jasszer Arafat palesztin elnök volt főhadiszállására, hogy közelebb kerüljön elhunyt vezetőjük temetési helyéhez.Több száz palesztin rendőr órákon keresztül próbálta visszatartani a tömeget, de egy idő után a gyászolók áttörték a kapukat és felmásztak a falakra. Állítólag egy faépítmény összeomlott a gyászolók alatt. Az AFP francia hírügynökség szerint a szerencsétlenségnek több sebesültje van.

***

Jasszer Arafat halálával kitölthetetlennek látszó űr támadt a palesztin politikai életben. A törvény értelmében a parlament elnöke, Rawhi Fattouh 60 napra átveszi az elnöki teendőket. Ez idő alatt a Palesztin Hatóságban választásokat írnak ki. Az azonban kérdés, hogy ki tudja a karizmatikus arab vezető helyét átvenni.

Egyes vélemények szerint Nabil Saat, jelenlegi palesztin külügyminiszter alkalmas a pozíció betöltésére, mivel jó viszonyt ápol az Egyesült Államokkal, a közel-keleti béketárgyalások meghatározó tagjával. Hasonlóan esélyes a tisztségre Mohamed Dalan, a gázai övezet korábbi biztonsági vezetője, aki az izraeli vezetéssel működött együtt a béke megteremtésében. A lakosság körében a legnépszerűbb jelölt Marwan Barguti, a 2000-ben megkezdett Intifáda egyik legfontosabb politikai vezetője. Barguti azonban 2002 óta, terrorista cselekmények vádjával egy izraeli börtönben ül, az pedig elképzelhetetlen, hogy a jeruzsálemi vezetés hozzájáruljon elnökségéhez. Az elnöki poszt megszerzésére esélye van Mahmúd Abbász volt palesztin kormányfőnek, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet elnökének is.

Az elnök személye mellett nem látható előre az sem, hogy miként alakul a közel-keleti békefolyamat. Többek szerint egy új vezetéssel nagyobb esély lesz a béke megteremtésére. Mások épp attól tartanak, hogy a hatalmi harcok fegyveres összetűzéshez vezetnek.

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=33721

Comments are closed.