Forrás: Magyar Rádió

A palesztinok gyászolnak, de a harcot folytatják

2004. november 11., csütörtök 23:19

2938 olvasás

Kairóba érkezett a Jasszer Arafat holttestét szállító repülő. A csütörtökön hajnalban elhunyt palesztin elnök koporsóját francia kormánygéppel szállították szülőföldjére, ahol pénteken délelőtt lesz a gyászszertartás. Jasszer Arafat földi maradványait este, a ciszjordániai Ramallahban, a Palesztin Hatóság központjában helyezik végső nyugalomra.

A párizsi katonai kórház főorvosa csütörtökön röviddel öt óra után jelentette be, hogy a palesztin elnök elhunyt. Jasszer Arafat hetek óta súlyos beteg volt, és az elmúlt napokban visszafordíthatatlanul romlott állapota.

Arafat szimpatizáns a mukatánálHalálára már készültek a palesztin vezetők, megszervezték a temetését, és döntöttek az utódlásról. Röviddel ezelőtt Ramallahban bejelentették: Mahmud Abbasz volt palesztin miniszterelnököt választották a Palesztin Felszabadítási Szervezet élére.

A palesztin kormányt Ahmed Korei vezeti tovább, a Palesztin Hatóság elnöke pedig Rawhi Fattuh lesz, amíg a hatvan nap múlva esedékes választásokon döntenek az új elnök személyéről – jelentették be Ramallahban.

Jasszer Arafat hivatalos búcsúztatása Kairóban lesz pénteken, az egyiptomi kormány katonai tiszteletadással adózik emléke előtt. A délelőtti gyászszertartást egy repülőtérhez közeli katonai támaszpont mecsetjében tartják, majd repülőn szállítják a ciszjordániai Ramallahba, ahol este lesz a temetés. Kairóban a világ számos vezető politikusa ott lesz, hazánk külügyminiszterével képviselteti magát. A palesztin vezetőt ezt követően Ramallahban temetik el.

A világ vezető politikusainak többsége részvétét fejezte ki Arafat halála miatt, és méltatta a politikust. Ugyanakkor a negatív vélekedések is elhangzottak a politikus személyét illetően.

A 75 éves Jasszer Arafat négy évtizede a közel-keleti politika meghatározó alakja, a palesztin nemzetiség jelképe. Túlélt repülőbalesetet, merényletkísérleteket, beirúti főhadiszállása izraeli ostromát. Tuniszi száműzetéséből az oslói békeszerződés aláírása után,1994-ben került a frissen alakult autonóm Palesztin Hatóság élére. Az egyezmény tető alá hozásáért Nobel-békedíjjal tüntették ki a néhai izraeli kormányfővel, Jichak Rabinnal együtt.

Arafat megítélése mindig is ellentmondásos volt. Népe máig fáradhatatlan nemzeti harcosként rajong érte. Jóllehet a „90-es évek közepén béketeremtőként tisztelték a nemzetközi politikában, az izraeliek egy része még mindig azt az ellenállót látja benne, akinek Palesztínai Felszabadítási Szervezete a korábbi évtizedekben bombákat robbantott, repűlőgépeket térített el és gerillatámadásokat hajtott végre.

Idős korára Arafat felismerte: politikai eszközökkel többet érhet el, az oslói egyezmény után azonban kompromisszumkészsége gyengült. A palesztin elnök távoztával sokan anarchiától tartanak: Arafat mindig a saját kezébe összpontosította a hatalmat, és utódot sem nevelt ki. Egy palesztin elemző, Ali Dzsarbavi fogalmazott így korábban: Arafat személye ragasztja egybe a palesztinokat. Ha ő meghal, a ragasztó eltűnik.

Nyugalom van Ramallahban

Készül a hely Arafat síremlékénekJasszer Arafat halála után megváltoztatta a nevét a Fatah mozgalom fegyveres szervezete – jelentette kiküldött tudósítónk. Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű csoport a palesztin elnök Fatah mozgalomban használt nevén: Abu Ammar néven működik tovább. A mozgalmat Faruk Kaddumi irányítja majd, aki a palesztin elnök halála előtt a felszabadítási szervezet politikai vezetője volt. A szervezet amúgy az Izrael elleni harc folytatását, a Hamász pedig merényletek sorozatát ígérte.

Közben Arafat temetésére készül a palesztin katonai díszszázad. Tudósítónk beszámolója szerint Ramallahban tűzoltóautóval hordják a vizet ahhoz az építkezéshez, ahol a palesztin vezető sírhelye készül a ramallahi főhadiszállás udvarán, egy lerombolt mecset helyén.

Ramallahban nyugalom van, de az izraeli légierő helikopterei járőröznek a város felett.

Az emberek nyugodtak, a hosszú agónia tulajdonképpen elegendő időt adott ahhoz, hogy mindenki hozzászokjon Jasszer Arafat elvesztéséhez. Ráadásul az iszlámban tiltják a különböző megnyilvánulásokat valakinek a halála alkalmából, azt mondják, ha jajgatással, lövöldözéssel, egyebekkel tarkítják ezeket a napokat, akkor nem tudják elfogadni Allah akaratát.

Fotók: MercuriusNyilvánvaló, Jasszer Arafat esetében egy szimbólumról van szó, egy mártírról, a nép tanítójáról, ezért ettől lehetnek eltérések. A városban például számtalan tüzet gyújtottak Jasszer Arafat emlékére. Helyenként az épületeket teljesen beborítja a sűrű fekete füst – közölte a rádió kiküldött tudósítója.

Közben Izraelben amnesztiát is hirdetnek Arafat temetésére. Készültségbe helyezték a katonaságot is .

A Gázai Övezet és Ciszjordánia városaiban tízezrek gyászolták az utcákon Jasszer Arafatot. A felvonulók az elhunyt elnök fényképeit hordozták körbe, a Koránból olvastak fel, és a levegőbe lövöldöztek.

A Palesztin Nagykövetségen róhatják le kegyeletüket Arafat tisztelői

A Palesztin Nagykövetség lehetővé teszi Budapesten, hogy tisztelői leróhassák kegyeletüket Jasszer Arafat előtt. Tájékoztatásuk szerint jövő szerdán délelőtt 10 órától megnyitják a II. kerület Józsefhegyi úti nagykövetségi épületet, ahol a palesztin elnök munkásságát, személyét tisztelők elhelyezhetik mécseseiket vagy virágjaikat.

MR, Marosi Antal (Ramallah)

Comments are closed.