Forrás: Origo

Visszariadt Johan Bélától az egészségügyi tárca

2004. november 10., szerda, 11:54

Az Egészségügyi Minisztérium döntése alapján elhagyják Johan Béla nevét a nemzeti közegészségügyi programból. Johan nevét azért törlik, mert az MTA szakvéleménye szerint a neves közegészségügyi szakembernek köze volt a második világháború végén zsidók deportálásához. Felemás ugyanakkor a tárca álláspontja, hiszen az Országos Epidemológiai Központ továbbra is Johan Béláról lesz elnevezve.

Több mint egy éves huzavona után az Egészségügyi Minisztérium (EM) végül mégis úgy döntött, hogy törli a nemzeti közegészségügyi programból Johan Béla nevét. A neves járványügyi szakemberről a Magyar Narancs jelentetett meg egy cikket tavaly nyáron, melyben a lap azt állította, hogy Johan Béla a II. világháború idején a Sztójay-kormány államtitkáraként zsidó orvosok elbocsátáshoz járult hozzá, akiket később deportáltak, így áttételesen felelőssé tehető halálukért. A minisztérium akkor azt közölte, hogy Johan neves járvány- és közegészségügyi szaktekintély, így a program jogosan viseli nevét, esetleges kifogásolható intézkedésieről pedig nincs tudomása az tárcának.

A jövőben egyszerűen elhagyjuk Johan nevét a program neve elől – mondta az [origo]-nak Tóth Judit, az EM szóvivője. Tóth szerint a program 2003. áprilisi elfogadásakor négypárti konszenzus volt a programról, így annak nevéről is. Az EM azonban a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetéhez fordult, amikor felmerült, hogy Johan múltja nem feddhetetlen és szakvéleményt kértek, ami most érkezett meg.

„Senki nem hibáztatható, mert nem volt tudomásunk a helyzetről” – mondta Tóth, aki szerint egyszerűen szerencsétlenül választottak nevet. A program nevének megváltoztatásához országgyűlési határozatra van szükség.

Tóth ugyanakkor azt nem tudta megmagyarázni, ha a nemzeti közegészségügyi programnak nem lehet a névadója Johan, akkor miért adhatja továbbra is ő a nevét az Országos Epidemológiai Központnak. A szóvivő szerint kicsit másról van szó, hiszen előbbi egy nemzeti program. Mikor felvetettük, hogy az epidemológiai központ pedig nemzeti intézmény, azt közölte, hogy az epidemológiai intézet nevét az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) változtathatja meg. Az OTH főszerve azonban az egészségügyi tárca.

[origo]

Comments are closed.