Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Túszok Allávi rokonai

Az amerikaiak elfoglalták Fallúdzsa legnagyobb részét

2004. november 11. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

Egy iszlám csoport jelentkezett tegnap Ijád Allávi iraki miniszterelnök három rokonának elrablójaként, és kivégzésükkel fenyegetőzik, ha 48 órán belül nem állítják le Fallúdzsa ostromát, és nem engedik szabadon a bebörtönzötteket Irakban. „Ha az ügynökkormány nem teljesíti követeléseinket 48 órán belül, akkor lefejezzük (a túszokat)” – olvasható a mostanáig ismeretlen Anszár al-Dzsihád (A szent háború hívei) elnevezésű csoport tegnapi keltezésű közleményében. Az iraki átmeneti kormány szóvivője tegnap jelentette be, hogy előző nap reggel ismeretlen fegyveresek Bagdad délnyugati körzetében álló házukból elhurcolták a miniszterelnök első unokatestvérét, annak feleségét és egy további hozzátartozóját.

Közben az 1. tengerészgyalogos ezred szóvivője bejelentette, amerikai csapatok elfoglalták az ostromlott Fallúdzsa területének 70 százalékát. Francis Piccoli őrnagy szavai szerint a támadók csak jelentéktelen veszteségeket szenvedtek, miközben nagy számú ellenséges harcost tettek harcképtelenné. Megszerezték az ellenőrzést a város északnyugati kerületében, Dzsolánban, amelyet a támadók jórészt megtisztítottak a szunnita fegyveresektől.

Moszkva is túszokat ejtene? Lehetővé kell tenni, hogy az állam is ejthessen túszokat a terroristák ellen harcolva, mert így embereink életét menthetjük meg – jelentette ki a múlt héten Vlagyimir Usztyinov orosz főügyész. „Miért hallgatnak önök, amikor izraeli buldózerek a földdel teszik egyenlővé a terroristák házait? Vagy amikor az izraeli titkosszolgálatok a világ bármely pontján felkutatják és megsemmisítik a százak vagy ezrek életét kioltó terroristákat?” – tette fel a kérdést Usztyinov. Az orosz sajtó jelentős része felháborodással fogadja a javaslatot, ellenzéki képviselők pedig bírálták a főügyész szavait. (MN)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.