Forrás: Origo

Keresztek és menórák lepik el a köztereket

2004. november 11., csütörtök, 15:29

Idén karácsony előtt a tavalyinál is több keresztre és menórára lehet számítani Budapest közterein. A keresztekkel egy jobboldali kis párt akarja elgondolkodtatni a járókelőket, a menórákkal pedig zsidó egyesületek szeretnék hanuka ünnepét közössé tenni.

A keresztekkel gondolkodtatni szeretnének

A Jobbik Magyarországért Mozgalom tavaly kezdte karácsony előtti keresztállító akcióját, amelyet sokan bíráltak, mert politikai célokra használtak fel egy vallási jelképet. A jobboldali párt keresztállítási akcióját több katolikus pap is kritizálta. Azt kifogásolták, hogy a kereszt a húsvéthoz kapcsolódik, a karácsonyhoz a jászol illene. A Jobbik ezért „megszületett a megfeszített” felirattal próbál idén kapcsolatot teremteni a kereszt és a karácsony között. „A bevásárlási láz miatti rohanásban az advent idején felállítandó ötméteres fakeresztekkel szeretnénk megállítani egy pillanatra az embereket, hogy elgondolkozzanak az ünnep valódi értelmén” – indokolta akcióját a Jobbik.

A párt idén több mint 30 helyen próbálja meg felállítani az öt méter magas kereszteket. A szükséges kérelmeket már beadták az illetékes önkormányzatokhoz. „Ahol nem kapjuk meg az engedélyt, ott egy jogi kiskaput használunk ki: a rendőrségen egy vízkeresztig tartó folyamatos rendezvényt jelentünk be a gyülekezési törvény alapján” – jelentette ki Novák Előd, a Jobbik keresztállítás akciójának főszervezője. A rendőrségen bejelentett rendezvény díszletéhez pedig nem kell területfoglalási engedély az önkormányzattól. „Valószínűleg idén is lesz olyan hely, ahol ezt a kiskaput kell kihasználni, mivel van olyan önkormányzat, amely a tavalyi kérelemre sem válaszolt” – mondta a főszervező.

A főváros várostervezési bizottsága közlekedési és városképvédelmi szempontokat fog figyelembe venni az engedélyek elbírálásakor – mondta Sasvári Szilárd, a testület fideszes elnöke a keresztekkel kapcsolatosan.

„A köztéri menórákkal az ünnep mindenkié”

A Chábád-Lubavics Egyesület a hanuka alkalmából a sokéves hagyományoknak megfelelően idén is több menórát állít fel a városban – mondta Nógrádi Bálint rabbi. A fő ünnepség a Nyugati téren lesz, ahol idén is több száz vendéget, köztük minisztereket és polgármestereket várnak a gyertyagyújtásra. „A fényt, az ünnepélyt ki kell vinni mindenki elé” – indokolta a rabbi a köztéri menóraünnepségeket. Hozzátette, hogy valamennyi engedélyt megkapták az önkormányzatoktól. A Chábád-Lubavicson kívül várhatóan több más zsidó egyesület is állít majd menórát.

A hanuka nyolc napig tartó zsidó ünnep. Ekkor emlékeznek meg arról, hogy megtisztították a szentélyt a görögöktől, akik azt megszentségtelenítették. A szentélybe bemenve viszont csak egy napra elegendő olajat találtak, amit végül mégis 8 napig égettek.

[origo]

Comments are closed.