Forrás: Magyar Rádió

Párizsba érkeztek a palesztin vezetők

2004. november 9., kedd 0:04

906 olvasás

Párizsba érkezett négy palesztin vezető, köztük Ahmed Korei miniszterelnök, hogy kedden meglátogassa a súlyosan beteg palesztin elnököt.

Korábban olyan hírek érkeztek, hogy a négy vezető: a kormányfő, a külügyminiszter, a palesztin parlament elnöke és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet főtitkára elhalasztja az utat az Arafat feleségével kirobbant vita miatt.

Szuha asszony ugyanis bírálta a férjéhez készülő három politikust, akik szerinte már inkább halottnak látnák Arafatot. Közben a francia fegyveres erők egészségügyi szolgálatának vezetője azt közölte, hogy Jasszer Arafat állapota változatlan, még mindig a Párizs mellett lévő kórház intenzív osztályán ápolják.

A palesztin elnök felesége azzal elmondta: férje fel fog gyógyulni és haza fog térni.

Izraeli források úgy tudják, hogy keddre tervezték az Arafat mesterséges lélegeztetését végző gépek kikapcsolását, mivel ekkorra esik az iszlám ünnep, amikor a hagyomány szerint Allah Mohamednek adta a Koránt. Ha Arafat ekkor halna meg, az szimbolikus jelentést fűzne halálához.

Az izraeli híradóban ezenkívül elhangzott, hogy Szuha Arafat megállapodásra jutott a palesztin elnök legfontosabb gazdasági tanácsadójával, és egymás közt fölosztották a pénzügyi örökséget. A francia törvények szerint csak a közvetlen családtagoknak, a beteg feleségének a joga hiteles információt kapnia az orvosoktól, de az al-Dzsazírában elhangzott interjúk szerint a palesztin vezetők nem értenek egyet ezzel a gyakorlattal, mivel szerintük nekik is joguk lenne megtudni a valóságot Arafat betegségéről.

Egy palesztin egyetem Ciszjordániában és Gázában amúgy friss közvélemény-kutatást végzett, amely szerint a palesztinok 60 százaléka alkalmatlannak tartja Ahmed Koreit arra, hogy a palesztin hatóság napi ügyeit intézze, és mindössze 30 százaléka véli úgy, hogy képes lehet a biztonsági erők fölött uralkodni. Mahmud Abbasszal kapcsolatban megoszlanak a vélemények. A megkérdezettek 66 százaléka támogatna egy Izraellel kötött tűzszünetet, ha Izrael garantálja a megállapodás betartását.

Közben Izraelben a többség már nevet a helyzeten. Az izraeli televízió esti műsorai humoros oldalánál próbálták megragadni az egészségügyi helyzettel kapcsolatos bizonytalanságokat. Több esti kabaréműsor is az Arafattal kapcsolatos ellentmondásos híreket gúnyolta ki. Az egyikben egy politikai kommentátor többször is megváltoztatta véleményét, hol azt mondta, hogy Arafat él, hol azt, hogy Arafat meghalt, majd a végén azzal zárta le a kérdést mindenki megelégedésére, hogy Arafat élet és halál közt van.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.