Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Összeesküvésről beszél Arafat felesége

2004. november 9. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

Mohamed Dahlan volt palesztin belbiztonsági miniszter közlése szerint Ahmed Korei kormányfő, Mahmúd Abbász, a Palesztin Felszabadítási Szervezet főtitkára, volt miniszterelnök és Nabíl Saat palesztin külügyminiszter ma érkezik Párizsba, Jasszer Arafat betegágyához.

Eredetileg már hétfőn elutaztak volna a palesztin vezetők Franciaországba, de utazásukat elhalasztották, miután Arafat felesége, Szúha, azzal vádolta őket, hogy összeesküvést szőnek a palesztin elnök ellen, és „élve akarják őt eltemetni”. Korábbi izraeli sajtójelentések szerint a 75 éves elnök halálát azután jelentik be, hogy a három politikus Párizsba érkezik.

Szúha Arafat az al-Dzsazíra arab televízióban sugárzott, a palesztin néphez intézett felhívásában közölte: a palesztin vezetők összeesküdtek, hogy a férje által negyven év óta betöltött szerepet bitorolják. Elmondta, a Párizs melletti katonai kórházból, férje betegágya mellől telefonál, amelynek intenzív osztályán múlt szerda óta ápolják Arafatot. A beteg meglátogatása Szúha szerint csak ürügy lett volna, hiszen Ramalláhban is jól tudják: a feleség senkit nem enged férje betegágyának közelébe, a francia orvosokat pedig köti a szigorú titoktartási kötelezettség. A „banda” utazása – a feleség szerint – valójában azt a célt szolgálja, hogy rátegyék a kezüket Arafat vagyonára. A tét nem csekély, állítólag egymilliárd dollár van a palesztin elnök nevére szóló bankszámlákon.

Eközben Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter szerint Izrael befejezte az előkészületeket arra, hogy Arafatot halála esetén a Gázai övezetben temessék el. Móse Karadi izraeli rendőrfőnök ugyanakkor megerősítette, az izraeli rendőrség a hadsereggel karöltve megakadályozza, hogy Arafatot Jeruzsálemben temessék el.

Izraeli óhaj. Izrael mérsékeltebb palesztin vezetést szeretne Jasszer Arafat halála esetén, de ha a palesztin elnök egészsége jobbra fordul, akkor Arafatnak engedélyezik, hogy Franciaországból visszatérjen Ramalláhba – mondta Szilvan Salom izraeli külügyminiszter hétfőn Pekingben. Salom kijelentette, hogy szerinte létezik mérsékeltebb palesztin vezetés, amely azonban nagyon tart Arafattól, amíg él, és halvány remény sincs arra, hogy ellentmondjanak neki. (MTI)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.