Forrás: MNO

Élve temetnék el Arafatot?

A palesztin vezetőt holnap lekapcsolhatják a gépekről

2004. november 8. 11:11

Tar Zsuzsanna

Jasszer Arafat felesége szerint férjét legszívesebben élve temetnék el egykori tanácsadói, hiszen a palesztin vezető él, jól van és eszében sincs meghalni. Egy izraeli lap állítja: a palesztin vezetők holnap jelentik be Arafat halálát, majd lekapcsoltatják a lélegeztető gépekről.

Szúha Arafat, a palesztin vezető felesége az Al-Dzsazíra katari televízió élő adásában intézett beszédet a palesztin néphez, amelyben azzal vádolta meg Arafat tanácsadóit, hogy azok meg akarják gyengíteni a vezető hatalmát a palesztin területeken – írja a rian.ru. Szúha kijelentette: férjét akár élve is eltemetnék az őt körülvevő hiénák, pedig Arafat jól van, és vissza kíván térni hazájába. A bejelentés után Mahmud Abbasz palesztin kormányfő, Ahmed Kurei, a palesztin törvényhozó tanács elnöke, valamint Nabíl Saat külügyminiszter úgy döntöttek, mégsem látogatják meg betegágyánál a palesztin vezetőt.

Szufián Abu Zaida palesztin politikus reagált a feleség nyilatkozatára és kijelentette: Jasszer Arafat nem Szúha Arafat magántulajdona. Ezt a nőt nem ismeri a palesztin nép. Szerinte Szúha az elmúlt három évben, az intifáda idején nem látta a férjét.

Az izraeli Ha”aretz című lap tudni véli, hogy a legmagasabb rangú palesztin vezetők holnap hivatalosan is bejelentik Arafat halálát, majd megkérik orvosait, hogy kapcsolják ki az őt életben tartó, lélegeztető gépeket.

Emlékezetes: ideiglenesen Ahmed Korei, a vezérrel júniusban a biztonsági szolgálatok miatt konfliktusba keveredett, majd a lemondását is benyújtó, később visszavonó miniszterelnök örökölte meg a Palesztin Hatóság elnöki tisztjét, illetve Arafat biztonságpolitikai és pénzügyi döntési jogkörét. Mahmud Abbaszt pedig, aki mindössze négy hónapig bírta miniszterelnökként Arafat mellett, a Palesztin Felszabadítási Front és Arafat politikai mozgalma, a Fatah vezetését kapná meg. Ezzel Arafat tevékenységét máris két ember végzi. Az izraeli vezetőség üdvözölte a döntéseket, ugyanis abban reménykedek, hogy a két mérsékeltebb, a terrorizmust nyíltan elítélő politikus segít elsimítani a palesztin-izraeli konfluktust.

Mint az MNO megírta: Arafat politikai végrendelétében kikötötte, hogy halála után Faruk Kaddumi, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet politikai irodájának vezetője vegye át posztját. A dokumentumot feleségére és egyik tanácsadójára bízta.

Forrás: newsru.com

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.