Forrás: MNO

Ellentmondásos hírek Arafatról

Továbbra sincs hivatalos nyilatkozat az elnök betegségének okáról

2004. november 9. 15:18

Kovács Zita

A korábbi hírekkel ellentétben Jasszer Arafat életben van – közölte egy palesztin miniszter. Az elnök haláláról szóló információt egy francia hivatalos személyiség is cáfolta. Korábban palesztin források azt közölték, hogy Arafatnak már csak órái vannak hátra.

A legutóbbi hírek szerint életben van Jasszer Arafat palesztin elnök – ezt egy palesztin miniszter és egy francia hivatalos személyiség is alátámasztotta. Korábban palesztin forrásra hivatkozva azt közölték, hogy az elnök meghalt a párizsi kórházban, ahol hat napja feküdt kómában. A forrás azt közölte, hogy bár Arafat meghalt, bizonyára késleltetni fogják a bejelentést. Hozzátette: az elnök a múlt éjszaka halt meg, miután agyvérzést kapott. Testőrei ölelgetni és csókolgatni kezdték, és azt mondogatták egymásnak, hogy legyenek erősek.

Ahmed Korei palesztin kormányfő, Nabil Saat külügyminiszter, Mahmúd Abbász, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) főtitkára és Rahui Fattúh, a palesztin parlament elnöke ma látogatást tett Arafatnál a clamart-i Percy kórházban. Palesztin források azt közölték, hogy a Franciaországban ápolt nagybeteg elnök orvosai tájékoztatták a palesztin vezetőket Arafat egészségi állapotáról. A palesztin delegáció tagjai közül csak Ahmed Korei miniszterelnök kereste fel az intenzív osztályon fekvő Arafatot annak egyik testőre kíséretében – közölte egy másik palesztin forrás.

Korábban azt közölte a párizsi kórház szóvivője, hogy Jasszer Arafat palesztin elnök mély kómába esett. Hozzátette: az elnök állapotában korábban bekövetkezett egy jelentős fejlődés, de a prognózis bizonytalan volt.

A vezető palesztin tisztviselők Franciaországba utaztak, hogy találkozzanak az elnökkel. Bejutásukat Arafat felesége próbálta megakadályozni, aki azzal vádolta őket, hogy összeesküvést szerveznek a palesztin vezető ellen. A kórház illetékese elmondta, hogy Arafat állapota miatt tiltották meg korábban a látogatást.

Eddig nem adtak ki hivatalos nyilatkozatot Arafat betegségének okáról. A palesztin vezetőt 11 napja vitték be a párizsi katonai kórházba. Palesztin vezetők szerint Arafat felesége is tehet arról, hogy nem érkeztek információk az elnök egészségéről. Szúha Arafat egy telefonbeszélgetésben az al-Jazeera arab televízióban azt állította, hogy a vezetők megpróbálják az elnököt élve eltemetni. Rahui Fattúh azt követelte, hogy kérjen ezért a kijelentésért bocsánatot.

Az izraeli erők megbeszélést folytattak Arafat haláláról. Az izraeli kormány azt nyilatkozta vasárnap, hogy Arafatot a Gázai övezetben akarják eltemetni. Később nyilvánosságra hoztak egy másik tervet is, miszerint a hivatalos temetést Kairóban, az egyiptomi fővárosban tartanák, amit egy magánceremónia követne a Gázai övezetben. Ugyanakkor a palesztinok azt szeretnék, hogy Kelet-Jeruzsálemben temessék el az elnököt.

Forrás: Reuters, BBC, CNN

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.