Forrás: Magyar Rádió

Kiállítás a szombathelyi deportálásról

2004. november 7., vasárnap 19:44

115 olvasás

A szombathelyi zsidóság és cigányság deportálásának emlékezete címmel nyílt kiállítás a Vas Megyei Levéltárban.

A soá héber nyelven katasztrófát, megsemmisülést jelent, a pharrajimos cigány szó jelentése szétaprítani, elpusztítani. Ez a két szó lett az utóbbi évtizedben a zsidó és a cigány holokauszt szinonimája. A deportálások 60. évfordulóján kiállítás emlékeztet a két népcsoport tragédiájára. A tárlat 23 tablón mutatja be a Vas megyei zsidóság életét az első világégést követő negyedszázadban.

Korabeli újságtöredékek, fényképek, dokumentumok, képeslapok idézik fel az antiszemitizmus jelenlétét és a zsidótörvények hatását a helyi társadalomban, majd a német megszállás utáni gettósítást és deportálást. A vitrinekben elhelyezett liturgikus tárgyak a hajdan sokszínű vallásos életet reprezentálják.

Hatvan évvel ezelőtt több, mint 4000 zsidó hitvallású polgárt vittek a szombathelyi gettóból a sárvári gyűjtőtáborba, onnan pedig Auschwitz-Birkenauba. 1944-ben a nyilas hatalomátvétel után megkezdődött a cigányság üldözése is. Előbb a komáromi Csillagerődbe szállították romákat, majd onnét a németországi koncentrációs táborokba: Dachauba és Ravensbrückbe.

A kiállítás alatt egy-egy Vas megyei vonatkozású dokumentumfilm pereg a zsidó és a cigány holokausztról.

Sarlai Szabolcs

Comments are closed.