Forrás: Magyar Rádió

Bizonytalan hírek Arafat állapotáról

2004. november 6., szombat 16:52

739 olvasás

Továbbra is ellentmondásosak a hírek Jasszer Arafat állapotáról. A Párizs melletti katonai kórház szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a palesztin elnök állapota óta változatlan. A politikus tanácsadói szerint Arafat állapota kritikus, de stabil.

A Reuters hírügynökség ugyanakkor egy izraeli újság honlapjára hivatkozva arról számolt be, hogy Arafat részlegesen magához tért a kómából. A lap egy magas rangú palesztin vezetőt idézett, aki állítólag éjszaka meglátogatta a 75 éves palesztin elnököt.

Palesztin források szerint Arafat kinyitotta a szemét, és kapcsolatba lépett az orvosokkal – írta az egyik izraeli bulvár újság honlapja.

Az izraeli katonai rádió szerint viszont abban volt nézeteltérés Szuha Arafat, a palesztin elnök felesége és a Párizsban lévő palesztin politikusok között, hogy mikor kapcsolják le Arafatot a mesterséges lélegeztetését végző gépről, mikor jelentsék be halálát.

Az al-Arabija tévécsatora értesülése, hogy Szuha Arafat megkérte Jacques Chiracot kórházi látogatása alatt, hogy ne hozzák nyilvánosságra Arafat orvosi vizsgálatainak eredményét.

A CNN amerikai hírtelevízió viszont úgy tudja, hogy Franciaország, Egyiptom, Izrael és a palesztinok is már Arafat temetéséről, lehetséges sírhelyéről tárgyalnak.

A jeruzsálemi főmufti bejelentette, hogy Arafat egy négy hónappal ezelőtti megbeszélésükön jeruzsálemi temetést akart, a templomhegyi al-Aksza mecset közelében. Az izraeli igazságügyi miniszter a kérdéssel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy Jeruzsálemben zsidó királyokat és nem palesztin terroristákat temetnek el. Ahhoz viszont hozzájárulna Izrael, hogy Arafatot a Gázai övezetben temessék el.

Az egyik palesztin vezető rosszallását fejezte ki, mert csütörtökön Arafat halálhírének téves izraeli bejelentése után Jeruzsálem egyik központi terén a szélsőjobboldali Kahamer rabbi hívei pezsgőt bontottak és ünnepelni kezdtek.

Az al-Arabija tévécsatornának felelős palesztin vezetők azt nyilatkozták, hogy Ahmed Korei miniszterelnök fogja ellátni Arafat végrehajtó jogköreit és Abu Mazen veszi át feladatait a PSZF-ben.

Ahmed Korei palesztin miniszterelnök sikeres tárgyalásokat folytatott a Gázai-övezetben és palesztin források szerint egyezségre jutott az egymással is versengő palesztin frakciókkal. Nyilatkozata szerint a megegyezés biztosítani fogja a rendet és a biztonságot az övezetben.

Ahmed Korei hivatalba lépése óta mindössze néhány alkalommal járt Gázában, komoly biztonsági intézkedések, útlezárások előzték meg délutáni érkezését. Találkozóján az iszlámista csoportok, köztük a Hamász és az Iszlám Dzsihád vezetői vettek részt, valamint a rivális gázai biztonsági erők irányítói.

A megbeszélés után bejelentette, hogy a kommandók vezetői elfogadtak egy biztonsági tervet, a rend és a biztonság garantálására. Az iszlám csoportok elfogadták a palesztin kormánnyal való együttműködés fontosságát, annak érdekében, hogy egy közös nemzeti programot és politikai partneri viszonyt teremtsenek.

A tárgyalás előtt a Hamász szóvivője is felszólította a palesztin egységre, de azt is hozzátette, hogy csoportjának részvétele a palesztin döntéshozatalban a jelenlegi válság nyomán sürgősebbé vált. A Hamász vezetője elvetette az Izraellel való tűzszünet lehetőségét, mint mondta, az ellenállás addig folyik, míg véget nem ér a megszállás.

Kofi Annan ENSZ főtitkár reményét fejezte ki, hogy zökkenőmentes lesz a hatalomváltás és hogy előrelépések lesznek egy Izraellel békében élő palesztin állam felé.

MR, Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.