Forrás: Magyar Rádió

Muzulmán diáklányokat zártak ki kendő viselése miatt

Elhangzott: 2004. november 1.

2004. november 5., péntek 8:39

334 olvasás

Egy kelet-franciaországi kisváros gimnáziumából kizártak két diáklányt, mert nem voltak hajlandók eleget tenni annak a törvénynek, amely az állami iskolákban tiltja a feltűnő vallási jelképek viselését.

A két muzulmán vallású lány makacsul hidzsábban (fejkendőben) jelent meg az órákon. Az iskola igazgatója elmondta, hogy heteken át ptóbáltak szót érteni a két tanulóval ill. szüleikkel, de eredménytelenül. Ezek után kénytelenek voltak érvényt szerezni a tanév kezdetén hatályba lépett törvénynek.

A tanügyi hatóságok adatai szerint Kelet-Franciaországban tizenöt hasonló esetben próbálják az iskolák vezetői rávenni a muzulmán szülőket, hogy tegyenek eleget a törvény követelményeinek, és járuljanak hozzá ahhoz, hogy leányuk hidzsáb nélkül jelenjen meg az órákon.

A feltűnő vallási jelképek tilalmának bevezetése heves vitákat váltott ki Franciaországban, és különösen a muzulmánok körében talált éles elutasításra. A többi vallási közösség általában valamivel higgadtabban fogadta a törvényt. A hatóságok az állam és az egyház szétválasztásának elvével magyarázzák azt, hogy az állami iskolákban a tanulók nem viselhetnek feltűnő vallási jelképeket, például a muzulmán leányok hidzsábot vagy a zsidó fiúk kipát.

MR

Comments are closed.