Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Kritikus állapotban Arafat

Ahmed Korei palesztin kormányfő átvette az elnök döntési jogköreit

2004. november 5. (1. oldal)

Hírösszefoglaló

Ellentmondásos hírek jelentek meg tegnap este a palesztin vezető egészségi állapotáról. Először a palesztin forrásokra hivatkozó, Második Csatorna nevű izraeli tévéállomás és az izraeli hadsereg rádiója értesülése alapján az a hír járta be a világsajtót, hogy a franciaországi gyógykezelésen lévő palesztin politikusnál délután beállt az agyhalál.

Ahmed Korei palesztin kormányfő – aki közben átvette Jasszer Arafat biztonsági és pénzügyi döntési jogkörét – szintén cáfolta a haláláról szóló médiajelentéseket.

Időközben riadókészültségbe helyezték a palesztin biztonsági szerveket. A döntés összefüggésben lehet azzal a tegnap esti hírrel, miszerint egyes palesztin fegyveres csoportok kollektív vezetést követelnek.

– A hírek sajnos igazak, az elnök úr kritikus állapotban van – jelentette ki lapunknak Khaled Ghazal Budapestre akkreditált palesztin nagykövet. A diplomata elmondta: a helyzet súlyosságát maga Nabíl Abu Rudeina is elismerte. Hozzátette, hogy Arafat halála esetén – minthogy ő a Palesztin Felszabadítási Szervezet elnöke is – helyettese, a volt kormányfő, Mahmúd Abbász lenne az utóda. Jövőre egyébként mindenképpen általános választást tartottak volna a palesztinok, és hogy ott ki győz, a nagykövet szerint egyelőre lehetetlen megjósolni. – Az izraeliek most arról beszélnek, hogy nem engedik Arafatot eltemetni Jeruzsálemben, de nekünk nem ez a kérdés, hanem az, hogy az elnök úr felépüljön – szögezte le Khaled Ghazal.

Továbbiak a 9. oldalon

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.